ETZ en Catharina Ziekenhuis bundelen krachten voor adequate zorg bij acuut ernstig hartletsel

16 januari 2024

Traumacentrum Brabant, onderdeel van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), speelt als een van de elf Nederlandse traumacentra een cruciale rol in de opvang en behandeling van ernstig gewonde patiënten. Om te zorgen voor adequate zorg bij acuut ernstig letsel aan het hart of de grote bloedvaten in de borstkas, heeft Traumacentrum Brabant samenwerkingsafspraken gemaakt met de vakgroep cardiothoracale chirurgie van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

De hartchirurgen van het Catharina Ziekenhuis staan de traumachirurgen van het ETZ voortaan bij als een patiënt bijvoorbeeld een messteek of schotwond in de hartstreek heeft. "Gelukkig komt dit zogenoemde scherp thoraxletsel zelden voor," zegt ETZ-traumachirurg Stefan van Zutphen, "maar het is geruststellend te weten dat we nu bij dergelijk letsel heel gemakkelijk een beroep kunnen doen op onze collega's in Eindhoven, die dagelijks in het hartgebied opereren. Door de samenwerking is direct - de klok rond - contact mogelijk, zodat de hartchirurgen - indien nodig - acuut naar Tilburg komen om bijstand te kunnen verlenen."

tekst gaat verder onder de foto

De samenwerking brengt de zorg voor trauma atiënten naar een nóg hoger niveau. Op de foto staan (v.l.n.r.) traumachirurg Stefan van Zutphen, Nardo van der Meer (bestuursvoorzitter Catharina Ziekenhuis), Bart Berden (bestuursvoorzitter ETZ) en cardiothoracaal chirurg Niels Verberkmoes. FOTO: ETZ/Maria van der Heyden
De samenwerking brengt de zorg voor trauma atiënten naar een nóg hoger niveau. Op de foto staan (v.l.n.r.) traumachirurg Stefan van Zutphen, Nardo van der Meer (bestuursvoorzitter Catharina Ziekenhuis), Bart Berden (bestuursvoorzitter ETZ) en cardiothoracaal chirurg Niels Verberkmoes. FOTO: ETZ/Maria van der Heyden

Bevoegdheden

De hartchirurgen van het Catharina Ziekenhuis, bekend om hun kennis en ervaring op het gebied van hart- en longchirurgie, worden niet alleen op de operatiekamers van het ETZ ingezet. Maar ze kunnen ook actief zijn op de Spoedeisende Hulp, Intensive Care en verpleegafdelingen. Om de patiënten zo goed mogelijk te behandelen, worden zij laagdrempelig benaderd in geval van hartletsel. Bij de aankondiging van een traumaslachtoffer met dergelijk letsel worden de hartchirurgen steeds geïnformeerd en geraadpleegd.
De inzet van de hartchirurgen wordt toegevoegd aan het bestaande ETZ-protocol voor traumazorg. Bij grootschalige rampen of calamiteiten in de provincie schaalt Traumacentrum Brabant op, waarbij ook de mogelijke inzet van de hartchirurgen wordt afgestemd via de crisisstructuur. Om een soepele samenwerking te garanderen, krijgen de hartchirurgen van het CZE een introductie in het ETZ en ontvangen zij toegang tot relevante afdelingen en het elektronisch patiëntendossier van het ETZ.

Teamwork

Bart Berden, bestuursvoorzitter ETZ: “Zowel de adequate samenwerking tijdens de uitdagende coronaperiode als een noodzakelijk beter gebruik van schaarse en kostbare zorgvoorzieningen hebben geleid tot deze mooie overeenkomst. Wij gaan zeker bekijken voor welke zorg dat nog meer kan gelden. Ik zie daarvoor beslist nog meer mogelijkheden binnen de bestaande, goede Brabantse samenwerking”.
“Goede traumazorg is teamwork. Van zorgprofessionals en ziekenhuizen die daar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor hebben”, zegt Nardo van der Meer, voorzitter van de raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis. “We zijn verheugd dat we vanuit het Hartcentrum een concrete bijdrage kunnen leveren. De aanwezigheid van onze cardiothoracaal chirurgen in Tilburg is van groot belang om Traumacentrum Brabant op level 1 te houden. Zo blijft het gegarandeerd dat we 24-7 optimaal zorg kunnen bieden aan alle traumapatiënten in onze provincie.”
“Deze samenwerking brengt de zorg voor traumapatiënten naar een nóg hoger niveau”, vertelt Niels Verberkmoes, cardiothoracaal chirurg van het Catharina Ziekenhuis. “Met de combinatie van traumachirurg en hartchirurg snijdt het mes aan twee kanten. En kan Traumacentrum Brabant dus nóg betere zorg bieden.”

Eerste traumacentrum

Het ETZ was het eerste traumacentrum in Nederland waar 24 uur per dag en zeven dagen per week traumachirurgen en anesthesiologen in huis aanwezig zijn om ongevalpatiënten te kunnen behandelen, zonder tijd te verliezen. Met gespecialiseerde faciliteiten zoals speciaal ontworpen traumakamers met een verrijdbare CT-scanner, hybride operatiekamers, een level 1 Spoedeisende Hulp en een uitgebreide Intensive Care, vervult het ETZ zijn wettelijk vastgelegde verantwoordelijkheid voor deze zorg.

ETZ-traumachirurg Stefan van Zutphen (l.) en cardiothoracaal chirurg Niels Verberkmoes van het Catharina Ziekenhuis. FOTO: ETZ/Maria van der Heyden
ETZ-traumachirurg Stefan van Zutphen (l.) en cardiothoracaal chirurg Niels Verberkmoes van het Catharina Ziekenhuis. FOTO: ETZ/Maria van der Heyden