Projector vermindert angst kinderen

20 december 2023

Het ETZ heeft een nieuwe aanwinst die voor veel kinderen een wereld van verschil maakt. De Qwiek.up projector wordt nu door de afdeling Fam Kindergeneeskunde ingezet om angst en stress te verminderen bij jonge patiëntjes die onderzoek, bloedafname of infuusbehandelingen ondergaan. Deze speciale projector, mogelijk gemaakt dankzij enkele gulle ouders, biedt op een unieke manier afleiding en comfort.

Een moeder, geïnspireerd door de positieve ervaring van haar zoon in een ander ziekenhuis, besloot dit bijzondere apparaat naar het ETZ te brengen. Haar zoon vond afleiding en rust in de beelden die door de Qwiek.up werden geprojecteerd. 'Dit apparaat moet ook in het ETZ komen te staan', vond de moeder. Met de steun van drie andere moeders, wier kinderen ook in het ETZ worden behandeld, en de hulp van diverse bedrijven, waaronder de Lions Club Tilburg 'Regte Heide', Tivolifonds, en Spiegelglasfonds, werd bijna achtduizend euro ingezameld voor de aanschaf van de Qwiek.up.

De tekst gaat verder onder de foto.

Het ETZ heeft een nieuwe aanwinst die voor veel kinderen een wereld van verschil maakt. De Qwiek.up projector wordt nu door de afdeling Fam Kindergeneeskunde ingezet om angst en stress te verminderen bij jonge patiëntjes die onderzoek, bloedafname of infuusbehandelingen ondergaan. Deze speciale projector, mogelijk gemaakt dankzij enkele gulle ouders, biedt op een unieke manier afleiding en comfort.  Een moeder, geïnspireerd door de positieve ervaring van haar zoon in een ander ziekenhuis, besloot dit bijzondere apparaat naar het ETZ te brengen. Haar zoon vond afleiding en rust in de beelden die door de Qwiek.up werden geprojecteerd. 'Dit apparaat moet ook in het ETZ komen te staan', vond de moeder. Met de steun van drie andere moeders, wier kinderen ook in het ETZ worden behandeld, en de hulp van diverse bedrijven, waaronder de Lions Club Tilburg 'Regte Heide', Tivolifonds, en Spiegelglasfonds, werd bijna achtduizend euro ingezameld voor de aanschaf van de Qwiek.up.  Lions Club Tilburg Regte Heide Hans de Werd en Niek van den Broek, vertegenwoordigers van de Lions Club, waren aanwezig bij de ingebruikname van de Qwiek.up in het ETZ. "Hoewel onze donatie bescheiden was met duizend euro, denken we dat het een significant verschil heeft gemaakt. Mede omdat ook het Tivolifonds en het Spiegelglasfonds zijn aangehaakt en gezamenlijk drieduizend euro doneerden, nadat wij ze op dit mooie initiatief hadden gewezen. Met de crowdfunding, georganiseerd door vier moeders, was het totaal benodigde bedrag daarna snel rond", legden zij uit. Jaarlijks organiseert de Lions Club een groot nieuwjaarsconcert waarvan de opbrengsten worden gebruikt om onder meer in Tilburg goede doelen te steunen. Het volgende concert staat gepland op zondag 14 januari.  Bioscoopervaring De Qwiek.up is een mobiele projector op wielen die flexibel van de ene naar de andere plek kan worden verplaatst. Het apparaat heeft geen wit scherm nodig en kan beelden op elke muur of zelfs op het plafond projecteren. Er is een breed scala aan video's en muziek beschikbaar op meegeleverde USB-sticks waaruit de gebruikers kunnen kiezen. Noor en Sarah, twee van de negen medisch pedagogisch zorgverleners in het ETZ, benadrukken: "Dit apparaat stond al lange tijd op ons verlanglijstje. De Qwiek.up transformeert een ruimte volledig en biedt een bioscoopervaring, wat ook zeer effectief is bij kinderen met een beperking. Het leidt hen direct af en brengt rust."  Rustgevend effect Bij de overhandiging van het apparaat aan het ETZ werd direct het rustgevende effect van de Qwiek.up duidelijk gedemonstreerd. Enkele moeders die hebben bijgedragen aan de crowdfundactie waren met hun kinderen aanwezig. Toen de Qwiek.up werd aangezet en op de muur beelden van de Efteling verschenen, werden de kinderen betoverd door de beelden, wat eindelijk de mogelijkheid bood voor de fotograaf om een geplande foto te maken van het rustig staande gezelschap.​
Beelden van de Trollenkoning trekken direct de aandacht van de kinderen, terwijl ouders en donateurs samen de ingebruikname van de Qwiek.up vieren.

Lions Club Tilburg Regte Heide

Hans de Werd en Niek van den Broek, vertegenwoordigers van de Lions Club, waren aanwezig bij de ingebruikname van de Qwiek.up in het ETZ. "Hoewel onze donatie bescheiden was met duizend euro, denken we dat het een significant verschil heeft gemaakt. Mede omdat ook het Tivolifonds en het Spiegelglasfonds zijn aangehaakt en gezamenlijk drieduizend euro doneerden, nadat wij ze op dit mooie initiatief hadden gewezen. Met de crowdfunding, georganiseerd door vier moeders, was het totaal benodigde bedrag daarna snel rond", legden zij uit. Jaarlijks organiseert de Lions Club een groot nieuwjaarsconcert waarvan de opbrengsten worden gebruikt om onder meer in Tilburg goede doelen te steunen. Het volgende concert staat gepland op zondag 14 januari.

Bioscoopervaring

De Qwiek.up is een mobiele projector op wielen die flexibel van de ene naar de andere plek kan worden verplaatst. Het apparaat heeft geen wit scherm nodig en kan beelden op elke muur of zelfs op het plafond projecteren. Er is een breed scala aan video's en muziek beschikbaar op meegeleverde USB-sticks waaruit de gebruikers kunnen kiezen. Noor en Sarah, twee van de negen medisch pedagogisch zorgverleners in het ETZ, benadrukken: "Dit apparaat stond al lange tijd op ons verlanglijstje. De Qwiek.up transformeert een ruimte volledig en biedt een bioscoopervaring, wat ook zeer effectief is bij kinderen met een beperking. Het leidt hen direct af en brengt rust."

Rustgevend effect

Bij de overhandiging van het apparaat aan het ETZ werd direct het rustgevende effect van de Qwiek.up duidelijk gedemonstreerd. Enkele moeders die hebben bijgedragen aan de crowdfundactie waren met hun kinderen aanwezig. Toen de Qwiek.up werd aangezet en op de muur beelden van de Efteling verschenen, werden de kinderen betoverd door de beelden, wat eindelijk de mogelijkheid bood voor de fotograaf om een geplande foto te maken van het rustig staande gezelschap.​