Expositie Joanneke Jouwsma

2 november 2023

side-by-side back-to-back end-to-end

Vanaf vrijdag 3 november is de expositie ‘side-by-side back-to-back end-to-end’ van Joanneke Jouwsma te bekijken in het ETZ.

Joanneke: “Mijn jeugd bracht ik door op een boerderij. De weidsheid die de boerderij omhelsde heeft ervoor gezorgd dat ik de vrijheid en ruimte buiten heb ervaren. In schril contrast met de ruimte die ik buiten ervoer, was vrijheid binnenshuis soms moeilijk te vinden. Er hing in het huis een beklemmende stilte. De stilte die zich onder mijn huid heeft genesteld zoekt een weg naar de oppervlakte. Waar ik als kind zwijgzaam was en in strijd met mijn gevoel om fysiek of mondeling er te mogen zijn, heb ik nu een beeldtaal ontwikkeld om ‘datgene dat niet gezegd kan worden’ een uiting te geven. Deze uiting is een directe manifestatie van hoe ik mijzelf en mijn lichaam zag. De vraag die uit dit proces voort is gekomen is: Hoe er te zijn?”

“Alles wat ik onderzoek rondom het 'zijn' staat in verbinding met mijzelf en is autobiografisch. De zelfportretten dragen de thema’s: het vrouwelijk lichaam, religie, identiteit, psychische stoornissen en de natuur. Met deze thema’s creëer ik een ruimte met verschillende ritmes en herhalingen die de primaire parameters zijn waarin de zelfportretten nagalmen als gedichten. De zelfportretten nemen verschillende vormen aan: van performance tot video, van teksten tot sculpturen en van partituren tot boeken.”

Expositie Joanneke Jouwsma

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.