Informatiemiddag over oogziekte glaucoom

26 januari 2023

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) houdt woensdagmiddag 8 maart een informatiemiddag over glaucoom, een ziekte die de oogzenuw beschadigt. De informatiemiddag wordt georganiseerd vanwege de Wereld Glaucoom Week, die plaatsvindt van 12 tot 18 maart 2023.

De Wereld Glaucoom Week is een internationaal initiatief van oogartsen en patiëntenverenigingen om aandacht te vragen voor de oogziekte glaucoom. “Glaucoom is een chronische ziekte, omdat je vaak niet weet dat je glaucoom hebt”, zegt oogarts Nicole Bemelmans. “Het is een sluipende dief van je gezichtsvermogen die je niet zijn gang moet laten gaan, maar vroeg moet betrappen en uit alle macht moet tegenwerken om blindheid te voorkomen.”

Programma

13:00 - 13:30 uur           Ontvangst (koffie/thee)
13:30 - 13:50 uur           Johan Camps | Welkom en uitleg activiteiten Oogvereniging, toegespitst op
                                         Noord-Brabant
13:50 - 14:30 uur           Nicole Bemelmans, oogarts | Glaucoom en behandelmogelijkheden
14:30 - 14:50 uur           Koffie/theepauze
14:50 - 15:10 uur           Ilse Blom | Wat zijn de mogelijkheden bij Visio?
15:10 - 15:30 uur           Karin van der Mee | Ervaringsdeskundige aan het woord
15:30 - 15:45 uur           Vragen en afsluiting


Locatie           Aula (route 73) ETZ Elisabeth, Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg
Datum            Woensdag 8 maart
Tijd                  13.00 tot 15.45 uur
Aanmelden   Vóór 3 maart via secretariaatoogheelkunde@etz.nl

 

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt de oogzenuw langzaam beschadigd en neemt het gezichtsveld af. Meestal komt dat door een te hoge oogdruk, waardoor je geleidelijk slechter gaat zien. Dit gaat vaak zo langzaam dat je pas doorhebt dat er iets mis is als de oogzenuw al erg beschadigd is. De ziekte kan niet worden genezen. Daarom is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid. De ziekte kan wel sterk worden afgeremd worden als deze tijdig wordt opgespoord en de verhoogde oogdruk wordt behandeld.

Oogarts Nicole Bemelmans doet een oogheelkundig onderzoek bij een patiënt. FOTO: ETZ | Maria van der Heyden
Oogarts Nicole Bemelmans doet een oogheelkundig onderzoek bij een patiënt. FOTO: ETZ | Maria van der Heyden