Twee nieuwe fietsenstallingen voor medewerkers

30 november 2022

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) opent nieuwe fietsenstallingen op beide locaties in Tilburg. Het ziekenhuis stimuleert hiermee medewerkers om vaker de fiets naar het werk te pakken.

Op locatie ETZ Elisabeth is de veertig jaar oude fietsenstalling vervangen voor een spiksplinternieuwe. Deze biedt plaats aan 525 fietsen, ruim 100 meer dan in de vorige stalling. In de stalling zijn 48 laadplekken voor e-bikes en er zijn vrije plaatsen voor fietsen in een andere maatvoering.

Op locatie ETZ TweeSteden is het fietsparkeren uitgebreid met een nieuwe stalling van 100 plaatsen. Deze stalling staat bij de hoofdingang naast de fietsenstalling voor bezoekers. “Het ETZ wil medewerkers stimuleren om wat vaker de fiets naar het werk te pakken. Het is goed voor de eigen gezondheid en het milieu en zorgt voor minder autoverkeer rondom het ziekenhuis”, zegt projectleider Peter de Nijs.

Bezoekersstalling

Op ETZ Elisabeth kunnen bezoekers hun fiets parkeren tegenover de nieuwe stalling. Daar zijn 60 plekken speciaal voor hen gerealiseerd. Deze plekken zijn makkelijk te bereiken vanaf het fietspad.

Veiligheid

In de nieuwe stallingen is volop aandacht voor veiligheid en duurzaamheid. Zo is er energiezuinige ledverlichting voor de donkere uren. Ook is er looplicht dat meer aangaat naarmate er door de stalling wordt gelopen. Daarnaast zijn de stallingen transparant, is er camerabewaking en kunnen de vijf in- en uitgangen enkel met een personeelspas geopend worden.

Het regenwater dat op het dak van de stalling valt, wordt afgevoerd richting de wadi (water afvoer drainage en infiltratie). In deze verlaging van de bodem zakt het water langzaam in de grond, en voorziet de omliggende tuin van water.

De spiksplinternieuwe fietsenstalling op locatie ETZ Elisabeth wordt al goed gebruikt.Foto: ETZ/Ellen den OudenDe spiksplinternieuwe fietsenstalling op locatie ETZ Elisabeth wordt al goed gebruikt.Foto: ETZ/Ellen den Ouden