ETZ opent expositie met textiel in de hoofdrol

1 november 2022

Op vrijdag 4 november 2022 opent de kunstcommissie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) de kunstexpositie: ‘Bij hoofdpijn, neem een samba’. Sangmin Oh, Sanne Bax en Phlox van Oppen presenteren die dag om 15:30 uur hun textielcreaties in het Leanplein (route 74) op locatie ETZ Elisabeth, Hilvarenbeekseweg 60. De werken zijn tot en met 24 februari 2023 in de Piet Hein Eek-vitrines in de centrale hal te bewonderen.

De titel van de expositie verwijst naar het werk ‘Thankspressure’ (2020) van kunstenaar Sangmin Oh (1994), in samenwerking met het TextielLab Tilburg. Hij verweeft in een groot tapijt de wetenschap van de Koreaanse voetreflexologie met het westerse stijldansen. De drukpunten in het tapijt zorgen samen met het dansen van de samba voor een heilzame hoofdpijnremedie. Sangmin studeerde recent af aan de Design Academy Eindhoven.

Het gewone is ongewoon

Sanne Bax studeerde in 2017 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Sindsdien exposeerde zij haar werk al in Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en Griekenland. Ook ontving ze in 2021 de Kunstenaar Startsubsidie van het Mondriaan Fonds. Sanne weet met haar productieproces het naadje van de kous te ontrafelen. Door natuurlijke wol van begin tot eind te bewerken, creëert zij ruimtelijke tapijten (‘Installatie met cipres nr. 3’ en ‘Termietenheuvel nr. 1’). Het lange proces staat voor reflectie op onder meer klimaatverandering en de dagelijkse dingen. Ook Phlox van Oppen (1998, studeerde deze zomer af aan de Academie voor Beeldende Kunst Den Haag) gaat dieper in op de dagelijkse dingen. In haar wandkleed verwerkte ze pluis uit de drogers van het ETZ, naast afgekeurde ziekenhuiskleding. Dit tezamen vertelt het verhaal van de patiënten, artsen, verpleegkundigen en bezoekers van het ETZ.

Kunst is bezinning en verwondering

José Krijnen, hoofd van de kunstcommissie: “De kunst biedt bezoekers, maar ook medewerkers, een moment van bezinning. Het kan soms herkenbaarheid geven aan het gevoel dat overheerst na een goed of slecht bericht. Maar ook verwonderen en troosten. De kansen tot een gesprek daarover willen we iedereen bieden met deze tactiele kunstwerken.”

‘Thankspressure’ van Sangmin Oh (1994). De drukpunten voor de voetreflexologie zijn zichtbaar aangebracht in het tapijt.
‘Thankspressure’ van Sangmin Oh (1994). De drukpunten voor de voetreflexologie zijn zichtbaar aangebracht in het tapijt.

‘Installatie met cipres nr.3’ en ‘Termietenheuvel nr. 1’ vormen samen een ruimtelijk werk van Sanne Bax (1994).
‘Installatie met cipres nr.3’ en ‘Termietenheuvel nr. 1’ vormen samen een ruimtelijk werk van Sanne Bax (1994).

Het verzamelde pluis uit de drogers van het ETZ is duidelijk zichtbaar in het tapijt van Phlox van Oppen (1998).
Het verzamelde pluis uit de drogers van het ETZ is duidelijk zichtbaar in het tapijt van Phlox van Oppen (1998).