'Je hoeft geen dokter te zijn om levens te redden'

21 juni 2022

Dringend bloeddonors gezocht in Midden-Brabant

Sanquin zoekt dit jaar 2.800 nieuwe bloed- en plasmadonors in Midden-Brabant. Om die te vinden, werkt Sanquin samen met organisaties in de regio. Zowel Tilburg University als het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) zet zich in om mensen te enthousiasmeren over doneren.

De nieuwe donors zijn nodig om de bloedvoorziening in Nederland op peil te kunnen houden en bovendien te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen.

Eén op de vier mensen heeft ooit (levensreddend) donorbloed nodig en steeds meer mensen worden gered met een medicijn gemaakt van plasma. Terwijl minder dan drie procent van de mensen donor is. De noodzaak is daarmee direct duidelijk: Sanquin zoekt namens heel Nederland nieuwe donors. In Midden-Brabant alleen al 2.800 donors dit jaar.

Vruchtbare samenwerkingen

Sanquin kan rekenen op organisaties die willen bijdragen aan hun missie. Tilburg University heeft zich de afgelopen tijd ingespannen om zo veel mogelijk medewerkers en studenten te interesseren voor bloeddonorschap. Tijdens een bezoek van het promotieteam van Sanquin aan de campus werd al snel duidelijk: veel Tilburgse studenten willen graag goed doen voor een ander en staan er voor open om donor te worden. Voor Sanquin een veelbelovende start van de samenwerking, die ook aanleiding geeft om de samenwerking met meer hogescholen en universiteiten op te zoeken.

Van levensbelang

Ook het ETZ doet mee en start met een campagne over donorschap voor zijn medewerkers en bezoekers. Via de eigen kanalen geeft het ziekenhuis op verschillende manieren aandacht aan bloeddonatie en het belang ervan. Sanquin is heel blij met de samenwerking, want in het ziekenhuis weet men als geen ander hoeveel een bloedtransfusie kan betekenen voor een patiënt.
Traumachirurg Koen Lansink: “Als een patiënt plotseling veel bloed verliest, is er een reële kans dat die overlijdt. We moeten daarom steeds voldoende bloed op voorraad moeten hebben om levens te kunnen redden. Het hebben van veel bloeddonoren is dus van levensbelang”.

Ernstige verwondingen

Donorbloed is onmisbaar, bijvoorbeeld voor mensen die als gevolg van een ongeluk of een bevalling veel bloed hebben verloren. Daarnaast gaat een groot deel van het gedoneerde bloed naar kankerpatiënten om hen te helpen tijdens hun kankerbehandeling.

Plasma is minder bekend bij het grote publiek, maar wordt voor steeds meer ziektes en aandoeningen ingezet. Bijvoorbeeld bij de behandeling van ernstige brandwonden, maar ook bij auto-immuunziekten en stollingsziekten. Duizenden mensen in Nederland zijn voor hun leven afhankelijk van medicijnen die gemaakt worden uit plasma van donoren.

Wat kun je doen?

Word jij een van de nieuwe donors? Ga naar www.sanquin.nl/geefbloed voor meer informatie en om je aan te melden.

Je hoeft geen dokter te zijn om levens te redden.