Patiënt staat centraal bij nieuw pijncentrum in ETZ TweeSteden

16 mei 2022

Een overzichtelijke pijnbehandeling in een huiselijke, moderne omgeving. Dát is wat patiënten onder andere kunnen verwachten van het nieuwe pijncentrum, waarvan de deuren afgelopen woensdag 11 mei officieel openden op route 90 in het ETZ TweeSteden. Daarmee maakt het centrum zich los van de poli PreOperative Screening (POS) op ETZ Elisabeth.

Het pijncentrum in het ETZ ontvangt patiënten - voornamelijk vanuit het ziekenhuis zelf - met chronische pijnklachten, die behandeld moeten worden. “Dat kunnen patiënten zijn met kanker, een hernia of een verouderingsafwijking van de rug, die neurochirurgen operatief niet kunnen behandelen”, geeft Pascal Ramsodit, anesthesioloog en pijnspecialist in het ETZ, aan. Op het pijncentrum volgen vervolgens pijnbehandelingen, waarbij men door middel van injecties, medicatie of een TENS-apparaat - dat pijnsignalen naar de hersenen verstoort- de pijn probeert te verlichten. 

Anesthesiologen Pascal Ramsodit en Johan van de MinkelisAnesthesiologen Pascal Ramsodit (l.) en Johan van de Minkelis: “We willen afscheid nemen van de klinische omgeving en juist wat meer een huiskamergevoel creëren”

Onoverzichtelijk

Die behandelingen vonden tot voor kort plaats in het pijncentrum op ETZ Elisabeth, waar het soms wat onoverzichtelijk kon zijn voor de patiënt. “Het centrum was verdeeld over verschillende locaties”, legt collega-anesthesioloog en pijnspecialist Johan van de Minkelis uit. “Als de patiënt zich voor een polikliniekafspraak meldde, deed hij dat bij de POS op route 3, terwijl de aanmeldbalie voor een pijnbehandeling zich bij het Chirurgisch Dagcentrum op de eerste etage bevond.” Ook de behandelkamer - die enkel bereikbaar was door een gang met kantoorruimtes - straalde geen serene rust uit. “Die wordt ook gebruikt voor andere medische ingrepen, waardoor het een soort verzamelkamer was van medische apparatuur, die niet werd ingezet tijdens de pijnbehandeling.”

Gecentraliseerd

Dat is verleden tijd met het nieuwe pijncentrum, waar alles gecentraliseerd is op één plek. Zo is er een eigen pijnbehandelkamer en een speciale rustruimte, waar patiënten rustig kunnen bijkomen van de behandeling. Voorheen gebeurde dat op de uitslaapkamer van het operatiecomplex. “Dat kan bijdragen aan het herbeleven van eerder meegemaakte operaties”, geeft Van de Minkelis aan. Ook de uitstraling van het nieuwe pijncentrum (zie afbeelding) moet bijdragen aan de beoogde verbetering van de patiëntervaring. “We willen afscheid nemen van de klinische omgeving en juist wat meer een huiskamergevoel creëren”, licht Van de Minkelis toe. “Dat zal de patiënten meer op hun gemak stellen rondom en tijdens de afspraak.” 

Fotobehang zorgt voor een huiselijkere sfeer op het nieuwe PijncentrumFotobehang draagt bij aan de huiselijkere uitstraling van het pijncentrum

Efficiëntie 

Ook op het gebied van efficiëntie zet het pijncentrum grote stappen. Zo kwam het op het oude centrum voor dat er door een bezette behandelkamer of gebrek aan röntgenapparatuur geen mogelijkheid was om een patiënt met heftige pijnklachten diezelfde dag te behandelen. Met de beschikking over een eigen behandelkamer met medische apparatuur is dat probleem opgelost. “Overall is er dus sprake van een kwaliteitsverbetering voor de patiënt, die sneller gezien en behandeld kan worden”, zegt Ramsodit. “pijnklachten die binnen zes maanden behandeld kunnen worden, kan de kans verminderen dat de pijn chronisch wordt.”

Zorgprofessionals

Naast de patiënten gaan ook de zorgprofessionals van het pijncentrum erop vooruit. “Doordat we over onze eigen werkplek beschikken, kunnen we met ons eigen pijnteam prettiger werken”, zegt Ramsodit lovend. De onderlinge lijntjes tussen de verschillende specialismen worden korter, iets wat belangrijk is voor het pijnteam in het ETZ. “Voor een deel van de pijnpatiënten kunnen wij geen oorzaak van de pijn vinden, waardoor er geen medische behandeling mogelijk is. We kunnen dan wél proberen om ze zo goed mogelijk met de pijn te laten leven. Daarvoor moet hun mindset veranderen”, aldus Van de Minkelis. “Om dat te bewerkstelligen, werken wij intensief samen met de specialismen Medische Psychologie en revalidatiegeneeskunde.”

Praktische informatie

Zo staat de patiënt dus écht centraal in het nieuwe pijncentrum, dat zich op route 90 in het ETZ TweeSteden bevindt. De lift stopt tegenover de aanmeldbalie, maar er wordt aangemoedigd om de trap te nemen. Het pijncentrum is bereikbaar via pijn@etz.nl en 013-221 04 10 (maandag t/m vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur). 

Frank van Eijs opent het nieuwe pijncentrum op ETZ TweeSteden Frank van Eijs opent het nieuwe pijncentrum op ETZ TweeStedenFrank van Eijs, initiator van het pijncentrum, verricht de officiële opening

Medewerkers pijncentrum blij met nieuwe werkplekDe medewerkers van het pijncentrum zijn blij met hun nieuwe werkplek!