Stichting Kind en Oor ontvangt donatie

12 april 2022

(School)kinderen in Nepal kampen vaak met onbehandelde oorproblemen, waardoor een verstoorde persoonlijke ontwikkeling op de loer ligt. Stichting Kind en Oor - opgericht door de KNO-artsen Arvid Kropveld en de helaas vorig jaar overleden Tom Godthelp - zet zich sinds 2016 in voor het leveren van goede oorzorg aan Nepalese kinderen. In die missie kreeg het steun van de Ronde Tafel Nuenen, een stichting die met de verkoop van flessen champagne een geldbedrag van € 7.500 ophaalde en doneerde aan Stichting Kind en Oor.

ETZ-internist en Ronde Tafel-secretaris Marvin Berrevoets overhandigde de cheque aan collega Kropveld, die daar uiteraard erg blij mee was. “Geweldig! Met dat geld kunnen we hoortoestellen leveren en Nepalese gezondheidsmedewerkers opleiden”, licht de KNO-arts toe. “Zij screenen en behandelen jaarlijks honderden kinderen met oor- en gehoorproblemen, iets dat in Nepal geen vanzelfsprekendheid is.”
Ook Berrevoets was zeer tevreden met het resultaat. “Als Ronde Tafel Nuenen richten wij ons voornamelijk op projecten, die het welzijn van kinderen verbeteren”, geeft hij aan. “Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze donaties direct effect hebben, zoals bij stichting Kind en Oor het geval is. “

Vitaal belang

Dat is van vitaal belang, omdat de Nepalese gezondheidszorg over het algemeen erg gebrekkig is. Dat resulteert in verwaarlozing van gezondheidsproblemen, waaronder oor- en gehoorproblemen. Als deze niet of te laat behandeld worden, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Zo kunnen ze minder goed meekomen op school, blijvend gehoorverlies oplopen en doodziek worden van complicaties - zoals acute doofheid, een hersenabces en een hersenvliesontsteking - die oorontstekingen met zich mee kunnen brengen.

Eigen zorgpad

Om dat te voorkomen reist het team van Stichting Kind en Oor - die volledig wordt bekostigd door particuliere giften - veelvuldig naar Nepal, waar het in de afgelopen zes jaar flink wat werk verzette. Zo richtte het in de regio Chitwan een moderne KNO-poli op. Daar vindt aanvullend onderzoek plaats en beschikt men over moderne KNO-apparatuur, die geschikt is voor microscopische beoordeling van het oor. Daarnaast trainen Nederlandse KNO-artsen hun Nepalese collega’s, met als doel het creëren van een eigen zorgpad voor oor- en gehoorproblemen.

Internist Marvin Berrevoets overhandigt namens stichting Ronde Tafel Nuenen de cheque aan KNO-arts Arvid Kropveld
Internist Marvin Berrevoets (l.) overhandigt namens stichting Ronde Tafel Nuenen de cheque aan KNO-arts Arvid Kropveld.