Nieuwe behandeling ETZ voor patiënten met knieartrose

29 maart 2022

Als eerste ziekenhuis in Noord-Brabant voerde het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) een nieuwe behandeling uit bij een patiënt met knieartrose. “Voor jonge mensen met veel knieklachten door artrose is dit mogelijk een uitkomst.”

Steeds meer, ook jonge, mensen hebben er last van: artrose in de knie, ook wel bekend als knieslijtage. De gevolgen voor het dagelijks leven zijn groot. “Deze mensen hebben veel pijn en kunnen daardoor minder goed bewegen. Hierdoor zijn deze mensen meer aan huis gebonden, kunnen niet hun werk doen en niet meer sporten. De patiënt die we vandaag hebben geholpen, had veel pijn bij het lopen en in rust door artrose in haar rechterknie. Ik wilde haar helpen, maar vond haar te jong voor een knieprothese”, vertelt orthopedisch chirurg Igor van den Brand. Hij vroeg zijn collega interventieradioloog Paul Lohle om mee te denken.

Lohle wist van een nieuwe radiologische behandeling voor mensen met knieartrose bij wie gebruikelijke behandelmethoden - onder meer pijnstillers en oefentherapie - onvoldoende resultaat geven.

Tekst gaat verder onder de foto

Interventieradiologen Paul Lohle en Alexander Venmans voerden de nieuwe behandeling uit bij een patiënt met knieartrose. Foto: ETZ / Ellen den Ouden
Interventieradiologen Paul Lohle en Alexander Venmans voerden de nieuwe behandeling uit bij een patiënt met knieartrose. Foto: ETZ / Ellen den Ouden​

Nieuwe behandeling

Bij de nieuwe ingreep worden onder plaatselijke verdoving via een bloedvat in de lies microscopisch kleine kunstbolletjes ingespoten in de knie. Deze bolletjes sluiten de bloedvaatjes af. Door het ontstekingsproces maakt het lichaam namelijk bloedvaatjes aan die de ontsteking in de knie voeden. Naast die bloedvaatjes ontstaan ook kleine nieuwe zenuwen.

"Het idee is: als we die kleine bloedvaatjes afsluiten, wordt de ontsteking niet meer gevoed en sterven ook de zenuwtjes af. Deze ingreep helpt vaak acuut tegen de pijn en zorgt dat de knie waarschijnlijk nog jarenlang goed kan worden gebruikt. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur en de patiënt hoeft niet te overnachten in het ziekenhuis”, vervolgt Lohle, die de ingreep deed samen met collega interventieradioloog Alexander Venmans en interventieradioloog Adriaan Moelker uit het Erasmus MC in Rotterdam.

Knieprothese

De definitieve oplossing voor deze patiënten is een knieprothese. Van den Brand: “Een prothese wil je bij jonge mensen echter zo lang mogelijk uitstellen. Een knieprothese gaat niet levenslang mee en er is altijd kans op een complicatie. Juist voor de patiënten die nog niet oud genoeg zijn voor een operatie, maar al wel klachten hebben, is de nieuwe behandeling mogelijk een uitkomst. Zij vallen nu namelijk tussen wal en schip. Veel patiënten zien het bovendien niet zitten om chronisch pijnstillers te nemen.”

Studie

Het Erasmus MC test al jaren in een studie of een nieuwe behandeling voor knieartrose langdurige pijnverlichting geeft. Interventieradioloog Moelker heeft de ingreep in zijn ziekenhuis bij inmiddels dertig patiënten gedaan. “De definitieve resultaten van deze zogenaamde NEO-studie zijn over drie maanden bekend. Dan weten we echt of de behandeling werkt.” Moelker kwam deze ingreep jaren geleden op het spoor in Japan, daar zijn de resultaten veelbelovend: patiënten hebben gedurende tenminste twee jaar minder of geen pijn meer en de knie kan goed worden gebruikt.

De behandeling wordt op dit moment nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het ETZ heeft de intentie om - net als in het Erasmus MC - de behandeling in studieverband te onderzoeken. Daarover is het ETZ met het Erasmus MC in gesprek. De beide ziekenhuizen werken al jaren intensief samen voor allerlei behandelingen, ook op het gebied van onderwijs.