Oktober borstkankermaand

14 oktober 2021

In deze maand vragen we aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen waar ook jaarlijks zo’n 100 mannen mee te maken krijgen. Met als doel de juiste behandeling, optimale begeleiding én een beter en langer leven voor iedere borstkankerpatiënt. In het ETZ komen jaarlijks ongeveer 1200 patiënten voor onderzoek van een afwijking of een andere klacht in de borst. Bij de meesten is niks aan de hand, maar bij ongeveer 400 patiënten wordt de diagnose borstkanker of het voorstadium van borstkanker gesteld. Wij helpen hen op de polikliniek Mammacare van het ETZ.

Hoe herken je borstkanker?

Het is goed om te weten hoe je borsten aanvoelen maar ook hoe je borsten eruit zien. Zo merk je veranderingen op. Kijk naar je borsten in de spiegel, til je arm op. Weet wat normaal is. Zodra het anders oogt dan je gewend bent is het raadzaam om het te laten controleren bij de huisarts. Ben je een vrouw? Controleer je borsten in de 1e of 2e week van je cyclus. Doe dit liggend en zittend. Een handige checklist om te volgen, is onderstaande afbeelding van know your lemons.

Oktober borstkankermaand

Wanneer ga je naar de huisarts?

1. Bij een voelbare of zichtbare verandering van je borst(en)
2. Bij bloederig vocht uit de tepel
3. Bij twijfel over een klacht altijd laten controleren!

Wat kan het ETZ voor je betekenen?

In het ETZ komen jaarlijks ongeveer 1200 patiënten voor onderzoek van een afwijking in de borst of een andere klacht van de borst. Bij de meesten is niks aan de hand, maar bij ongeveer 400 patiënten wordt de diagnose borstkanker of het voorstadium van borstkanker gesteld. Na verwijzing van de huisarts kun je binnen enkele dagen terecht voor onderzoek op onze poli. Wij willen je hierbij zo kort mogelijk in onzekerheid laten en ruimte geven om alle vragen stellen die je wilt.