Opnamelounge: patiënten opnemen zonder bed

15 september 2021

Patiënten die geopereerd worden, kunnen vanaf maandag 20 september terecht in een comfortabele Opnamelounge op locatie ETZ TweeSteden. Het is een fysieke ruimte waar patiënten die voor een geplande operatie naar het ziekenhuis komen gastvrij worden opgevangen. Dit nieuwe initiatief - ‘opnemen zonder bed’ - geeft patiënten de mogelijkheid om tot kort vóór de operatie bijvoorbeeld nog even een ommetje te maken of elders in het ziekenhuis iets te lezen.

De Opnamelounge is ingericht op de eerste etage, op de plek van de ‘oude’ afdeling Dagbehandeling, en is voornamelijk bedoeld voor patiënten van Urologie, Orthopedie en Chirurgie. Waar patiënten normaal gesproken direct een bed toegewezen kregen, is dat nu niet meer het geval. Patiënten wachten tot ze een oproep voor de operatie krijgen en kunnen in de tussentijd nog ergens anders in en rondom het ziekenhuis ontspannen. “Het doel van de Opnamelounge is om patiënten in een rustige en ontspannen sfeer op te nemen. Patiënten moeten wel binnen tien minuten terug zijn in de Opnamelounge als ze voor de operatie worden opgeroepen”, aldus Jan Steenbakker, projectleider Opnamelounge.

De nieuwe Opnamelounge op locatie ETZ TweeSteden.
De nieuwe Opnamelounge op locatie ETZ TweeSteden.

Inspiratie

Hoe kwam Jan Steenbakker op het idee van de Opnamelounge? De inspiratie deed hij op in het Chirurgisch Dagcentrum op locatie ETZ Elisabeth. “Als ik daar vanuit mijn werkkamer naar de afdeling keek, zag ik vaak lege bedden of patiënten die met hun kleren aan op het bed lagen te wachten op de operatie. Voor mij een teken dat de schaarse bedden niet voldoende efficiënt werden ingezet. Daar komt bij dat patiënten zich niet onnodig ziek moeten voelen. Want zodra een iemand in een bed gaat liggen, voelt die zich ook direct meer een patiënt.”

Bij de Opnamelounge ligt de patiënt dus voortaan pas ná de oproep echt in bed. Goed voor de patiënt, en ook goed voor een optimale bezetting van de bedden. Bij elk opnamebed staat een nachtkastje voor de persoonlijke spulletjes. “Dat kastje verhuist meteen naar de verpleegafdeling op de vierde etage, zodat het netjes klaarstaat als de patiënt daar terugkomt van de operatie”, aldus Jan Steenbakker. Hij verwacht dat de Opnamelounge - het 'opnemen zonder bed' - de toekomst heeft.
 

De nieuwe Opnamelounge.