Ik ben lief voor jou - ben jij ook lief voor mij?

25 augustus 2021

We zien het al langer: een toename van de agressie in de zorg. Eerst waren zorgmedewerkers helden. Nu reageren patiënten en bezoekers regelmatig geïrriteerd op maatregelen.  Mensen zijn sneller boos en gebruiken soms verbaal of zelfs fysiek geweld. Ook in het ETZ zien we dat dagelijks terug. En dat accepteren we niet.

Onze collega’s zijn lief voor jou

Onze medewerkers zetten zich tot het uiterste in om patiënten op een goede en veilige manier zorg te bieden. Dat doen ze altijd al, maar tijdens deze coronapandemie helemaal. Ten onrechte is het idee dat corona voorbij is, maar zij hebben nog dagelijks last van het virus. De Spoedeisende Hulp ziet nog dagelijks ernstig zieke mensen die besmet zijn met corona. Op de IC gaan nog steeds mensen dood aan corona.

Door het hele ziekenhuis hangen posters die agressie tegen moeten gaan.

Door het hele ziekenhuis hangen posters die agressie tegen moeten gaan.

Sommige collega’s moeten herstellen van de gevolgen van een coronabesmetting. Anderen zitten thuis met psychische klachten. Ook is er een groep die zich buigt over de inhaalzorg. Om de duizenden patiënten die op de wachtlijst staan, zo snel mogelijk helpen.

Een aantal maatregelen is nog steeds van kracht:

  • anderhalve meter afstand houden
  • als je geen afstand kunt houden, is een mondkapje verplicht
  • je handen goed desinfecteren als je binnenkomt
  • geen begeleiding meenemen naar je polibezoek
  • beperkt op bezoek komen
  • een afspraak maken om bloed te prikken

Wees lief voor onze collega’s!

Bovenstaande maatregelen zijn er niet om je te pesten. Ze zijn nodig om het ETZ een veilige plek te maken. Want veel mensen die in het ziekenhuis komen, zijn kwetsbaar. Als je een regel vergeet of negeert, spreken we je aan. Dat doen we omdat we willen dat ook jij veilig bent. Daarom vragen we je: wees lief voor elke zorgverlener. Zodat hij of zij na het werk weer voldaan naar huis kan. Om de volgende dag weer goed voor jou te zorgen.

Heb respect voor elkaar

Het ETZ wil dat alle zorgverleners veilig hun werk kunnen doen. Bij agressief gedrag wordt aangifte gedaan. We hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen en er is mentale ondersteuning voor medewerkers. Maar we doen vooral een beroep op jou: wees lief. Jouw irritatie, jouw vermoeidheid, jouw frustratie of ongeduld - we begrijpen het. Maar agressie tegen onze collega’s, dat begrijpen we niet en accepteren we ook niet.

Op alle fronten proberen we ongewenst en agressief gedrag te beperken. Daarom starten we de komende weken met de campagne ‘Ik ben lief voor jou, ben jij ook lief voor mij?’ Als we allemaal respect hebben voor elkaar, kunnen we de hele wereld aan.