Wel of geen mondkapje?

14 juli 2021

Het OLVG in Amsterdam maakte bekend dat vanaf 13 juli het voor medewerkers weer verplicht is om overal in het ziekenhuis een mondkapje te dragen. Aan patiënten en bezoekers vragen ze dringend om dat ook te doen. Veel ziekenhuizen volgen dit voorbeeld. Hoe zit dat in het ETZ?
 
In sommige regio’s in Nederland loopt het aantal besmettingen hard op. In onze regio (Breda - Tilburg - Den Bosch) is dat nog niet zo. Wij zitten nog niet op niveau 3 en dus is opschalen van de zorg niet nodig. Dat betekent: daar waar je 1,5 meter afstand kunt houden, mag je zelf kiezen of je een mondkapje op doet. Als je geen 1,5 meter afstand kunt houden, is een mondkapje verplicht.  
 
In de regio Midden- en West-Brabant hebben ziekenhuizen onderling de afspraak om maatregelen rondom corona met elkaar af te stemmen. Hier houden we ons graag aan. De komende dagen zullen we de besmettingscijfers goed in de gaten houden en bespreken hoe wij ons beleid hierop aanpassen. 

We snappen wel dat mensen zich zorgen maken. Is het ziekenhuis nog wel een veilige plek? Ja.
Het hele ziekenhuis is ingericht om 1,5 meter afstand te houden. Daar waar dat niet lukt, is een mondkapje verplicht. Alle ruimtes worden volgens de normen goed geventileerd. Ook kun je overal je handen desinfecteren. Afstand houden, goed ventileren, en thuisblijven bij klachten is effectief tegen de bestrijding van corona.

Het dragen van een mondkapje is in het ETZ nog de eigen verantwoordelijkheid.