ETZ sluit corona-afdeling

17 juni 2021

De corona-afdeling in ons ziekenhuis sluit per direct. Dat besloot het CBT (Crisis Beleids Team, het hoogste crisisorgaan in het ziekenhuis) op donderdag 10 juni. Na ruim een jaar keihard werken, staan we even stil bij deze mijlpaal met een verkoelend ijsje voor alle medewerkers. Toch benadrukt het CBT dat de situatie nog zorgelijk is. De coronazorg daalt, maar we zijn er nog niet. 

IJsje

Via intranet krijgen alle medewerkers de uitnodiging om donderdag 17 juni een ijsje op te halen in het bedrijfsrestaurant: ‘De laatste cohortafdeling waar we coronapatiënten bij elkaar verplegen, is gesloten. Een mooie mijlpaal! Dit vieren we met ijsjes voor alle afdelingen.’ We roepen op om de ijsjes in één keer voor de hele afdeling op te halen, met zo weinig mogelijk mensen. Want nog steeds is het belangrijk om grote stromen mensen in het ziekenhuis te vermijden.

Zorgelijk

Het aantal coronapatiënten daalt en dat geeft het zorgpersoneel lucht. Toch is de situatie nog zorgelijk. Waarom zeggen we dat?
  • Corona is niet weg: elke dag komen er nog mensen binnen die besmet zijn met corona en ernstig ziek zijn. Deze mensen verplegen we nu op een van de isolatiekamers. Er liggen nog maar enkele coronapatiënten op de IC, maar áls ze er liggen, liggen ze er vaak minstens twee weken.
  • Veel ongelukken: ETZ is één van de 11 traumacentra in Nederland. Dat betekent dat mensen die slachtoffer zijn van een ernstig ongeval, vanuit de hele provincie naar ons ziekenhuis worden gebracht. En helaas gebeuren er de laatste weken meer ongevallen. Daardoor moeten we vaker met spoed opereren en moeten we zorgen voor extra IC-bedden om dat op te vangen.
  • Achterstand in reguliere zorg: in het ETZ moeten we ruim 7.000 uur aan operatietijd inhalen. Dit zijn uitgestelde operaties, door de vele coronapatiënten. De raad van bestuur verwacht hier één tot twee jaar voor nodig te hebben. Want personeel weer vragen om extra te komen werken, dat kan nog even niet. Pas na de zomer, als iedereen rust heeft kunnen nemen, gaan we kijken hoe we die zorg kunnen inhalen. 

Versoepelen

Wanneer mogen we weer met meer mensen op bezoek komen? Een begrijpelijke vraag. Toch zijn we daarmee voorzichtig. Waarom is dat?
  • We volgen de overheid: de maatregelen van de overheid en het RIVM zijn leidend. Dat is nu nog steeds handhygiëne, het dragen van een mondkapje en 1,5 meter afstand houden.
  • We volgen het ROAZ: de Brabantse ziekenhuizen werken samen in de bestrijding van de coronacrisis. Dat doen ze in het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg). Daar maken de ziekenhuizen afspraken met elkaar, ook over de maatregelen.
  • Drukte op de locaties:  het coronavirus verspreidt zich gemakkelijk in grotere groepen mensen. Want in een groep is het moeilijker om afstand te houden. Om ervoor te zorgen dat het op onze locaties en in de wachtruimtes niet te druk wordt, is er een strenge bezoekregeling. Blijven de besmettingen laag? Dan bekijken we of we meer mensen kunnen toelaten. Dat maken we via onze website en sociale media bekend. 

Dankwoord

We komen met z’n allen uit een enorme crisis. Die crisis had gevolgen voor iedereen - in kleine of grotere mate. Voor ons personeel waren het slopende maanden. Zij hebben de directe gevolgen van corona gezien en dat heeft grote indruk op hen gemaakt. We zijn dankbaar voor en trots op hun inzet. Samen met hen hopen we dat de coronabesmettingen de komende maanden blijven dalen. En dat iedereen voorzichtig blijft en de maatregelen die gelden, op blijft volgen. Corona is nog niet weg, hoe graag we dat allemaal zouden willen. Blijf gezond. We wensen je een fijne zomer!

Na ruim een jaar keihard werken, is het tijd voor rust. Met een ijsje!