Samen incidenten melden voor betere zorg

6 april 2021

Zorgverleners werken steeds meer samen met andere zorginstellingen. In deze zorg voor patiënten in de keten kan weleens wat misgaan. Om daar lering uit te trekken, kunnen zorgverleners incidenten of bijna-incidenten melden. 

Een huisarts ontdekt een fout in het medicatieoverzicht van een patiënt die in het ziekenhuis opgenomen is geweest. Of er is sprake van een onvolledige overdracht als een patiënt van de ene naar de andere zorginstelling gaat. Dit zijn enkele voorbeelden van onzorgvuldigheden in de zorg aan patiënten. Voortaan kunnen zorgverleners deze melden in een meldsysteem genaamd TIM (Transmuraal Incidenten Melden). 


Adrienne-van-Loon, huisarts, kan ook incidenten melden.

Ook huisartsen kunnen incidenten melden.

Patiëntenzorg

Iedere zorgprofessional van apotheker tot ambulance medewerker kan een zorgincident melden dat niet binnen de eigen organisatie of praktijk plaatsvond. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, administratie, medicatie of overdracht. Een melding kan met patiënten te maken hebben, maar dat hoeft niet. Het kan ook gaan over de onderlinge samenwerking in de keten. 

Zorginstellingen

In Midden-Brabant starten de volgende zorginstellingen met TIM: RAV Brabant Midden-West-Noord, ETZ, (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), PrimaCura Huisartsenzorg Midden-Brabant, Apothekersvereniging Midden- en West-Brabant (AMWB) en Fam, het centrum voor geboorte en geneeskundige zorg in het ETZ (eerstelijns verloskunde).

TIM is tot stand gekomen onder de vlag van Samendraads, een samenwerkingsverband tussen PrimaCura Huisartsen, Zorgbelang Brabant, ETZ en de zorgverzekeraars CZ en VGZ. Samen werken ze aan de best mogelijke zorg voor alle inwoners in de regio Midden-Brabant, op het juiste moment en de juiste plek.