Mijlpaal: 100.000 patiënten gebruiken MijnETZ

15 februari 2021

Steeds meer patiënten van het ETZ gebruiken patiëntenportaal MijnETZ om vanuit huis de eigen zorg te regelen. Drie jaar na de lancering van MijnETZ is de 100.000ste gebruiker geregistreerd.

Een mooie mijlpaal, vindt projectleider Femke van Wetten. “In MijnETZ kunnen patiënten grote delen van hun medisch dossier digitaal inzien. Daarmee willen we patiënten meer betrekken bij hun behandeling in het ziekenhuis.

Keuzemogelijkheden

Patiënten hebben steeds meer keuzemogelijkheden bij de inrichting van hun portaal. “Zij kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen wanneer zij de uitslag van hun onderzoek willen zien”, verduidelijkt Femke van Wetten.
Voor uitslagen van het laboratorium (na bloed- en urineonderzoek) kan de patiënt kiezen of de uitslag na 1, 7, 14, 21 of 28 dagen zichtbaar wordt. Voor uitslagen van de patholoog-anatoom en radiologische verslagen zijn 7, 14, 21 of 28 dagen de opties. “Denk hierbij aan de uitslag van een biopsie, nadat een tumor of moedervlek is weggehaald. Maar ook aan radiologische beelden zoals een MRI of longfoto”, verduidelijkt Van Wetten. Patiënten kunnen er ook voor kiezen om nooit uitslagen te zien via MijnETZ.

Een patiënt geeft via patiëntenportaal MijnETZ toestemming om haar medische gegevens te delen met andere zorgverleners.
Een patiënt geeft via patiëntenportaal MijnETZ toestemming om haar medische gegevens te delen met andere zorgverleners.

Voordelen

MijnETZ biedt meer voordelen voor de patiënt, vult Van Wetten aan. “Zo kan iemand zelf afspraken maken en online vragen stellen aan zijn of haar behandelaar. We vinden het belangrijk dat de patiënt hiermee de regie voert over zijn eigen zorg.”
Patiënten kunnen voortaan via MijnETZ eenvoudig toestemming geven om hun medische gegevens te delen met andere zorgverleners, zoals de huisarts, het verpleeghuis of het revalidatiecentrum. “Het ETZ mag medische gegevens niet zomaar elektronisch delen met andere - externe - zorgverleners. Daarvoor moeten patiënten schriftelijk toestemming geven. Voor goede en veilige zorg is het belangrijk dat zoveel mogelijk patiënten dit doen. Anders kunnen bijvoorbeeld huisartsen niet de ziekenhuisdossiers van hun patiënten inzien”, legt Van Wetten uit. 

MijnETZ

MijnETZ is een persoonlijke en beveiligde omgeving voor patiënten van het ETZ. Hier kunnen patiënten 24 uur per dag, 7 dagen in de week afspraken inzien, vragen stellen aan zorgverleners en delen van hun medisch dossier bekijken. De informatie wordt opgehaald uit het EPD (elektronisch patiëntendossier), waarin zorgverleners actuele gegevens registreren van patiënten die zij behandelen.

Informatie

Op de website het ziekenhuis staat alle informatie over MijnETZ. Patiënten die gebruik willen maken van MijnETZ kunnen bij hun eerstvolgende bezoek aan het ziekenhuis een activatiecode vragen.