ETZ in voorhoede van Nederland met gezonde voeding

2 december 2020

Het ETZ tekent vandaag samen met 10 andere ziekenhuizen in Nederland de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee verklaren de ziekenhuizen dat ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee behalen ze versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. Het ETZ zet al jaren eten in voor een sneller herstel van patiënten met het maaltijdbelevingsconcept 'Eten voor jou'. Daarmee speelt het ziekenhuis zich landelijk in de kijker vooral door een combinatie van eten, bewegen en medicijnen.

Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en getekend door 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). ‘Bij het behalen van de doelen is de inzet van maatschappelijke partners en de overheid onmisbaar’, zegt Menrike Menkveld, directeur van de Alliantie Voeding in de Zorg. ‘We zijn dan ook trots dat de 11 ziekenhuizen vandaag de intentieverklaring hebben getekend. Perifere ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen en academische ziekenhuizen, vanuit alle hoeken van Nederland, zijn onderdeel van de voorhoede. Zij lopen vooruit op het in het preventieakkoord gestelde doel.’

Ondertekening intentieverklaring 'Voorhoedeziekenhuizen in Voeding

Voorbeeldrol
Vandaag maakte het ETZ samen met tien andere Nederlandse ziekenhuizen afspraken over het versneld behalen van een volledig gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Deze zogenaamde voorhoedeziekenhuizen vinden dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. “Patiënten herstellen sneller als eten en drinken meer op de behandeling worden afgestemd. Een gezonder voedingsaanbod draagt ook bij aan een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers”, vertelt Eline Vermeulen, hoofd Eten, drinken en gastvrijheid.

Eiwitrijk en zoutarm
In het ETZ sluiten de maaltijden aan bij de moderne kijk op eten en drinken én bij wat het lichaam nodig heeft tijdens ziekte. Daarom is er een groot aanbod aan eiwitrijke en zoutarme gerechten die op smaak zijn gebracht met specerijen. Eline: “Want eten moet natuurlijk ook vooral lekker zijn. Daarom is bij ons alles ambachtelijk bereid in onze eigen keuken, seizoensgebonden en duurzaam.”

Het NOS journaal maakte vanochtend een reportage in het ETZ, waarbij ze ook een patiënt op de verpleegafdeling Orthopedie vragen stelden over eten en drinken in ons ziekenhuis.

Het item wordt vanavond uitgezonden in het NOS journaal van 18.00 en 20.00 uur.


De voorhoedeziekenhuizen:
Amsterdam UMC (locatie AMC en Vumc), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, MaastrichtUMC+, Martini Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Radboudumc, Tergooi en Ziekenhuis Gelderse Vallei

 

AZV-logo_NL-RGB-(1).jpglogo-goede-zorg-proef-je-NPA.jpg