Nederlandse primeur voor urologen ETZ

23 december 2020

De urologen van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg zetten voortaan flexibele cystoscopen in die direct na eenmalig gebruik worden weggegooid. In plaats van te worden gereinigd. Een primeur voor Nederland. “Het inwendig onderzoek met deze moderne cystoscopen is minder vervelend voor de patiënt.”

Een cystoscoop is een dunne, holle buis met verlichting en een lens aan het uiteinde. “De cystoscoop wordt via de plasbuis in de blaas van een man of vrouw gebracht”, legt uroloog Rob Davits uit. “Bijvoorbeeld bij een controle-onderzoek na blaaskanker of als bloed bij de urine zit.”

Enthousiast
De gebruikelijke cystoscopen moeten na elk onderzoek steeds secuur worden gereinigd door de sterilisatie-afdeling in het ziekenhuis. Dat kost tijd. “Dus was ik direct enthousiast toen ik voor het eerst de wegwerp cystoscoop zag”,  verklaart Davits. “De nieuwe cystoscoop komt rechtstreeks uit de verpakking en is altijd steriel. De kans op patiënt-patiëntbesmetting is dus nihil. Omdat de nieuwe cystoscoop iets dunner is, is het onderzoek minder belastend voor de patiënt. Bovendien is de beeldkwaliteit uitstekend en zelfs beter dan van sommige wat oudere type cystoscopen.” Een ander voordeel is dat de nieuwe cystoscopen op een laptop wordt aangesloten en daardoor heel gemakkelijk meegenomen kunnen worden naar andere afdelingen.

Hoge verwachtingen
De urologen gebruiken de nieuwe wegwerp cystoscopen van de Deense firma Ambu voorlopig als pilot. Davits heeft er hoge verwachtingen van. “De eerste ervaringen zijn bijzonder positief, zowel bij de patiënt als de uroloog. We leggen alles vast voor een grondige evaluatie. Daarna besluiten we of ze definitief door ons in het ETZ worden ingezet.”

Uroloog-R-Davits.pngUroloog Rob Davits heeft hoge verwachtingen van de nieuwe wegwerp cystoscoop.

FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden