Radiologie viert Dag van de Stralende Beroepen

9 november 2020

Vandaag viert afdeling Radiologie dat het gisteren de Dag van de Stralende Beroepen was. Een mooie gelegenheid om alle medewerkers én patiënten van de afdeling Radiologie in het zonnetje te zetten.

Op deze dag, wereldwijd bekend als World Radiography Day, wordt de ontdekking van de röntgenstraling in 1895 door professor W.C. Röntgen gevierd. Over de hele wereld is er tijdens de Dag van de Stralende Beroepen aandacht voor het werk van de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers).

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Dag van de Stralende Beroepen

De afdeling radiologie is de grootste afdeling in ons ziekenhuis als het gaat om het gebruik van ioniserende straling. Naast deze afdeling wordt straling ook bijvoorbeeld toegepast op de hartcatheterisatiekamers, gammaknife, kaakchirurgie en endoscopie. Het werk van de afdeling radiologie straalt af op veel specialismen in ons ziekenhuis, want een goede behandeling begint bij een goede diagnose. Met röntgenstralen (röntgenfoto's, CT-scan), geluidsgolven (echografie) en magneetvelden (MRI-scan) zoeken zij naar de oorzaak en plaats van een ziekte, letsel of aandoening.

Belangrijk werk op de achtergrond
Een radiologisch laborant is gespecialiseerd in het werken met deze onderzoeksmethoden. En dat niet alleen, een radioloog heeft ook chirurgische technieken. Zo kan de radioloog via kleine toegangspoorten, zoals een sneetje in een ader/slagader of de buikholte, aandoeningen in het lichaam te behandelen.

Jaarlijks komen 275.000 patiënten van het ETZ in contact met deze afdeling. Deze “stralende beroepen” verrichten dus veel voorwerk tijdens een behandeling. Belangrijk werk dus! Maar omdat ze wat op de achtergrond werken, is dit niet altijd zichtbaar.

En daarom…
Zetten we de medewerkers van de afdeling radiologie vandaag even in het stralende zonnetje! Ter gelegenheid van deze dag wordt vandaag ook aan alle bezoekende patiënten van de afdeling radiologie een stralende bloem uitgereikt.

Elke bezoekende patiënt van de afdeling Radiologie krijgt vandaag een stralende bloem uitgereikt Elke bezoekende patiënt van de afdeling Radiologie krijgt vandaag een stralende bloem uitgereikt.