Overhandiging medailles voor zorghelden

11 november 2020

Jullie zorg gaat verder dan wat wij kunnen doen
Jullie werken ongelooflijk lange uren
Jullie werk heeft invloed op je dierbaren
Jullie verzorgen mensen in nood
Jullie werk heeft ons op zoveel manieren geraakt
Jullie zijn overbelast
Er zijn nooit genoeg medailles of woorden om jullie te bedanken

 

"Jullie, de zorgmedewerkers, zijn cruciaal in de behandeling en begeleiding van Covid-19 patiënten - al 8 maanden lang, terwijl niemand weet wanneer deze crisis eindigt."

Zo begint de brief die bij de 100 medailles zat die vandaag symbolisch aan zorgpersoneel op onze cohortafdelingen werden aangeboden. Vanaf maart 2020 hebben meer dan 3000 sieradenmakers in 66 landen deze medailles gemaakt. In Nederland hebben 40 edelsmeden, goudsmeden en (wereldberoemde) kunstenaars een bijdrage geleverd. Sommigen van hen zijn zelf (ernstig ziek), anderen moeten ploeteren om hun hoofd boven water te houden. Maar hun reactie was hartverwarmend. 

(tekst gaat verder onder de foto)

De medailles worden overhandigd aan cohortpersoneel.

Het sjabloon van deze medailles is gebaseerd op een historische Argentijnse ex voto. Ze zijn de voortzetting van een lange traditie waarbij een blijk van dankbaarheid wordt gegeven nadat een belofte is vervuld of een dienst is verleend. Hoewel de handjes hetzelfde sjabloon volgen, zijn er toch kleine individuele verschillen in materiaalkeuze en afwerking. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Verpleegkundige laat de medaille zien.

Hand Medal Project is een initiatief van Iris Eichenberg (Michigan, VS) en Jimena Rios (Buenos Aires, Argentinië). Contactpersonen in Nederland zijn Liesbeth den Besten en Anke Huyben. Meer informatie vind je op www.handmedalproject.com

Omroep Brabant besteedt woensdagavond 11 november om 17.30 uur in hun nieuwsuitzending aandacht aan de overhandiging van deze medailles.

Omroep Brabant filmt de medailles.