Veelgestelde vragen mondkapjes

5 oktober 2020

1. Wat voor mondkapje moet ik dragen?

In alle openbare binnenruimtes van het ziekenhuis draag je een niet-medisch mond-neusmasker. Dit zijn dezelfde maskers die je ook in het openbaar vervoer gebruikt en overal kunt kopen. Je mag een stoffen masker of een wegwerpmasker gebruiken. Je moet zelf zorgen voor een mondkapje.

2. Hoe draag ik veilig een mondkapje?

Bekijk dit filmpje over hoe je een mondkapje moet opzetten en wanneer je een mondkapje moet vervangen.

Bekijk ook deze informatie van de Rijksoverheid.

3. Waar moet ik het mondkapje opdoen?

Bij binnenkomst en in alle openbare binnenruimtes van het ETZ. Dus de gangen, toiletten, liften, horecagelegenheden en wachtruimtes.

4. Hoe zit het met bezoek en mondkapjes?

Algemeen​
Bezoekers dragen in de publieke binnenruimtes van het ETZ een mondkapje. Hij houdt gedurende zijn hele bezoek aan het ziekenhuis (ook op de verpleegafdeling) het mondkapje op. 

Cohortafdeling
Tijdens het bezoek aan een cohort afdeling wordt er door het bezoek van masker gewisseld bij het betreden en verlaten van het cohort; het eigen masker wordt gewisseld voor een medisch mondneusmasker IIR bij het betreden van het cohort. Bij het verlaten daarvan is het precies andersom.

Isolatie
Is het bezoek bij een patiënt die in isolatie ligt op een afdeling, dan gelden de regels van de deurkaart en wordt het eigen masker gewisseld voor het betreffende medische mondneusmasker.

5. Ik heb klachten die wijzen op corona of zit in thuisquarantaine en moet toch komen. Wat voor mondkapje moet ik op?

Meld je bij de Corona Servicebalie. Je krijgt een chirurgisch mond-neusmasker. Dit masker draag je tijdens je volledige bezoek in het ETZ.

6. Moet ik buiten ook een mondkapje op?

Buiten hoef je géén mond-neusmasker te dragen.

7. Moet ik nog 1,5 meter afstand houden ook al draag ik een mondkapje?

Jazeker! 1,5 meter afstand is nog steeds een algemene maatregel.

8. Moet mijn kind een mondkapje op?

Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Het advies om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar.