Bijzondere stageplek op de IC

2 oktober 2020

​Het ETZ biedt Hbo-verpleegkunde (Hbo-V) studenten stageplekken op de Intensive Care. Bijzonder, omdat we daarmee een van de weinigen ziekenhuizen zijn. En belangrijk, omdat IC- verpleegkundigen hard nodig zijn. We spraken met afgestudeerd Hbo-V student Marlijn Verhoeven (24) en met Maarten Versteeg (25), afstuderend Hbo- V student. 

Bijzondere plek

Opgewekt lopen ze over de gangen van de Intensive Care, beiden in hun witte uniform. Passerende collega's groeten ze vrolijk. Marlijn en Maarten voelen zich hier thuis, dat blijkt meteen. ''Vandaag is mijn interview- dag'', grapt Marlijn, terwijl Maarten koffie inschenkt als we plaatsnemen in een vergaderruimte op de IC. ''Eerder vandaag had ik een interview met V&VN. Zo heb je nooit interviews, en zo opeens twee op een dag'', vervolgt Marlijn. Dat er interesse is in hun verhaal, zegt iets over de bijzondere plek waar ze stage liepen en lopen.

Bijzondere stageplek op de IC

Constant uitgedaagd

Marlijn: ''Tijdens mijn studiejaren had ik in totaal acht ziekenhuisstages, op verschillende afdelingen. Daardoor leerde ik waar mijn interesses liggen. Bij mij zit het in het complexe, het acute en de combinatie met langdurige zorg, want dit daagt mij constant uit. Je bent de oren en ogen van een patiënt, die zelf vaak nog geen keuzes kan maken.'' Maarten knikt instemmend: ''Verpleegkundig leiderschap is een 'hot item', dat ontwikkel je onder andere op deze manier. En door één op één of voor maximaal twee patiënten te zorgen leer ik casussen uit te pluizen. Hierdoor vergroot ik mijn kennis en ontwikkel ik mijn klinische blik. Ik was dan ook blij dat ik werd aangenomen voor deze stage, nadat ik op school tijdens een informatieavond zag dat het ETZ deze kans biedt.''

''Je bent de oren en ogen van een patiënt, die zelf vaak nog geen keuzes kan maken''​

 

Kweekvijver

Beiden draaien nu enige tijd mee op de IC. Marlijn is afgestudeerd en als IC- verpleegkundige aan het werk. Maarten zit in het laatste jaar van zijn Hbo- V opleiding en hoopt in juni af te studeren. Zijn afstudeerjaar is net begonnen, maar vorig jaar liep hij hier ook al een derdejaars stage. Praktijkbegeleider Susan van den Oetelaar- Vugts is blij met al dat nieuwe talent op de afdeling: ''Onze stagiaires zien veel. En ze leren met verschillende methodieken hoe ze kunnen handelen in acute en complexe situaties. Door deze complexiteit is het voor collega's op de IC in sommige situaties ook wel eens lastig om stagiaires te begeleiden. Maar opleiden is belangrijk voor ons. Veel collega's die nu op de IC werken liepen eerder stage of volgden een opleiding op onze IC. We zijn dus echt een kweekvijver. En ook als mensen er uiteindelijk voor kiezen om op een andere afdeling te gaan werken, heeft het ETZ er profijt van. We horen van andere afdelingen dat onze stagiaires veel kennis en kunde meenemen.''

Klinische blik

Marlijn en Maarten vertellen enthousiast over het ontwikkelen van hun klinische blik en het opbouwen van een band met de patiënt en familie. Ik vraag ze naar hun ervaring op de Intensive Care tijdens de eerste piek in de coronacrisis. Want toen bleek dat verpleegkundigen niet altijd konden varen op deze klinische blik. En een band opbouwen met de patiënt en familie was lastiger. Marlijn: ''Het was een andere tak van sport. Met acute situaties zijn wij gewend snel te handelen en in oplossingen te denken. We voelen mensen normaal gesproken goed aan, maar nu moesten we met onder andere familiebegeleiding creatiever worden. Door begrijpelijke richtlijnen, kon ik niet de begeleiding toepassen zoals ik voorheen gewend was. Dit zorgde bij mij wel voor morele stress.''

''We horen van andere afdelingen dat onze stagiaires veel kennis en kunde meenemen''

 

Maarten werkte in de eerste crisisperiode vooral op de medium care met voornamelijk reguliere en niet- covidpatiënten. Maar ondersteunde wel een dag en een nacht op de covidafdeling. ''Daar neem ik toch veel van mee. Want ik kreeg binnen bepaalde kaders wel de ruimte om casussen op te pakken. En het is interessant om te zien hoe ervaren collega's op zulke momenten handelen. Ieder met eigen kwaliteiten, samen een team vormen.'' Marlijn instemmend: ''Één Team, één Taak. Ik denk dat ik voor ons allebei spreek, dat we ons als beginnend beroepsbeoefenaar geaccepteerd voelen op de IC.'' Maarten: ''Je kunt je kwetsbaar opstellen, als je je ergens niet goed bij voelt wordt daar rekening mee gehouden.''

Aandacht voor het vak

Al maanden zijn ziekenhuizen, Intensive Cares en zorgmedewerkers onafgebroken in het nieuws. Het is ook Marlijn en Maarten niet ontgaan. Marlijn: ''Van termen als 'zorgheld' word ik een beetje ongemakkelijk, maar de aandacht die er door Corona is ontstaan, voor ons prachtige beroep als IC-verpleegkundige, is natuurlijk wel positief voor ons vak. Men krijgt nu een beter beeld van wat ons mooie vak inhoudt. Ik ben er trots op!''

Bijzondere stageplek op de IC