ETZ krijgt twee koppelbedden

9 juli 2020

Als mensen heel ziek zijn, is het fijn als een naaste kan blijven slapen in het ziekenhuis. Liefst zo dichtbij mogelijk. Een ‘koppelbed’ is hiervoor gemaakt. Het ETZ kreeg onlangs twee van deze bijzondere bedden van de Stichting Roparun.

Een koppelbed is een speciaal bed met een matras dat naadloos aansluit op een ziekenhuisbed. Zo ontstaat heel gemakkelijk een volwaardig tweepersoons bed, dat ook in hoogte verstelbaar is. Als je twee zorgbedden naast elkaar zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken. “Een koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn. We wisten van het bestaan van deze speciale bedden en wilden ze al langer hebben”, vertelt arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde Floor Bols.

Een koppelbed is de ideale oplossing  om comfortabel te logeren bij een zieke patiënt in het ziekenhuis.
Een koppelbed is de ideale oplossing  om comfortabel te logeren bij een zieke patiënt in het ziekenhuis.

Ideale oplossing

Intimiteit - zeker in deze maanden - is voor veel mensen onmisbaar. Een koppelbed is daarvoor de ideale oplossing. “Dit is één van de mogelijkheden die wij bieden aan mensen die niet meer kunnen genezen, maar die we nog wel een zo goed mogelijk kwaliteit van leven willen geven”, vertellen Cobie van Beuzekom en haar collega Lieke Bertens, verpleegkundig consulenten van het Palliatief Advies Team (PAT).

Een koppelbed kan gebruikt worden in de allerlaatste levensfase. Dan is het voor de patiënt en de mensen die gaan achterblijven heel belangrijk om goed afscheid te nemen.