Nieuwe polikliniek voor aandoeningen aan netvlies

25 juni 2020

Patiënten met de oogaandoening maculadegeneratie (netvliesveroudering) kunnen voortaan terecht op de nieuwe polikliniek Oogheelkunde op locatie ETZ TweeSteden. Dankzij het nieuw ingerichte ‘maculaspreekuur’ is de zorg voor patiënten met deze oogziekte nog beter geregeld.

Op tijd en adequaat behandelen van de aandoening maculadegeneratie (natte vorm) is noodzakelijk om verdere schade aan het oog te voorkomen. Dat gebeurt met injecties in het oog. Het is belangrijk dat deze patiënten snel terechtkunnen bij de oogarts. Dat is mogelijk in het ETZ. Patiënten met verdenking natte maculadegeneratie worden op locatie ETZ TweeSteden binnen één week gezien en behandeld.

Kortere wachttijden

Voorheen konden patiënten met maculadegeneratie terecht op de locaties ETZ Elisabeth en ETZ Waalwijk. Maar omdat alle patiënten nu gezien worden één locatie - ETZ TweeSteden (route: afdeling 1B) - er meer scanapparatuur aanwezig is en de logistiek is verbeterd, is de zorg voor deze patiënten prettiger en efficiënter geregeld.

Oogarts Janneke van Lith: “Door de inrichting van het nieuwe spreekuur zijn de wachttijden in de wachtkamer aanzienlijk korter. Dat is vooral prettig voor patiënten met natte maculadegeneratie omdat zij vaak hun hele leven intensief behandeld worden. Vier tot zelfs twaalf keer per jaar bezoeken zij de poli voor onderzoek en behandeling.”

De oogartsen maken gebruik van de nieuwste scanapparatuur om behandeling op maat te kunnen uitvoeren. Daarnaast is er een nieuwe operatiekamer ingericht om de injecties onder de beste omstandigheden te geven.

Spreekuren

Op de nieuwe poli worden ook patiënten met retinale vaatafsluitingen en vocht in het netvlies - door diabetes - gecontroleerd en indien nodig behandeld door middel van ooginjecties. Ook vinden er glaucoomspreekuren, kinderspreekuren en algemene spreekuren plaats.     

Wat is (natte) maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een oogaandoening die vooral bij ouderen voorkomt. Het is de grootste oorzaak van slechtziendheid bij ouderen in de westerse wereld. Bij deze ziekte worden de cellen in het centrum van het netvlies aangetast. Dit gebied in het midden van het netvlies heet de macula of gele vlek. De macula heb je nodig om details waar te nemen, te lezen en gezichten te herkennen.

Bij de natte vorm is snelle behandeling mogelijk en noodzakelijk. De meeste patiënten moeten levenslang behandeld worden met injecties om de aandoening te stabiliseren en de gezichtsscherpte te behouden.

Oogarts Janneke van Lith-Verhoeven voert een oogheelkundig onderzoek uit bij een patiënt.
Oogarts Janneke van Lith-Verhoeven voert een oogheelkundig onderzoek uit bij een patiënt.

 

Afspraak in het ziekenhuis

Kom je voor een afspraak naar het ETZ? Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vragen we jou het volgende:

  • Je houdt in en om ons ziekenhuis anderhalve meter afstand.
  • Kom binnen via de hoofdingang van het ziekenhuis of via ingang West (ETZ TweeSteden).
  • Desinfecteer je handen zodra je het ziekenhuis binnenkomt en weer vertrekt.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Kom alleen naar je afspraak, dus zonder begeleider. Tenzij je begeleiding nodig hebt van een mantelzorger, dan mag er één mantelzorger meekomen. Ben je van vervoer naar het ziekenhuis afhankelijk van een bestuurder, dan mag deze begeleider je wel brengen maar niet in de wachtkamer plaatsnemen.
  • Kom maximaal 5 minuten voor de afspraak naar het ziekenhuis.
  • Verlaat het ziekenhuis na je afspraak zo snel mogelijk, tenzij je nog naar de Bloedafname of Radiologie moet.