Radiologie organiseert online AI symposium

29 mei 2020

Artificiële Intelligentie, kortweg AI, is voor sommigen een ver-van-mijn-bed-show. Maar wist je dat de afdeling Radiologie in het ETZ heel ver is in het inzetten van AI in de zorg? 

De mogelijkheden van AI in een topklinisch ziekenhuis zijn eindeloos. Om de kennis en bewustwording rond de mogelijkheden te vergroten, organiseert de vakgroep Radiologie op woensdag 10 juni een live webinar “AI in de Topzorg’. Het webinar is online te volgen tussen 14.00 en 17.00 uur. Diverse vooraanstaande sprekers lichten hun visie op AI in patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en opleiding toe. 

AI in het ETZ

Webinar AI in het ETZArtificiële Intelligentie is één van de onderdelen van We Care. We Care is het wetenschappelijke samenwerkingsprogramma tussen ETZ en Tilburg University. Erik Ranschaert, radioloog, is druk bezig met dit onderdeel. Hij vertelt enthousiast: “AI kan een enorme hulp zijn als een soort co-piloot bij onderzoek en behandeling. Bijvoorbeeld wanneer iemand wordt binnengebracht met een CVA (herseninfarct). Het is aan de buitenkant moeilijk te zien of het gaat om een infarct of een bloeding. En als het een infarct is, waar zit dan het stolsel? Hoe sneller we dat vaststellen, hoe beter de patiënt geholpen kan worden. We maken dan een CT angio van de hersenbloedvaten. Deze beelden worden automatisch geanalyseerd. Met behulp van AI kunnen we een CT scan binnen 6 minuten analyseren, en het resultaat krijgt de interventieradioloog binnen op zijn mobiel. Met deze analyse kunnen we heel snel bepalen welke behandeling de patiënt nodig heeft.”

Detectie uitzaaiingen longen

Een andere toepassing is het scannen van longmetastasen, uitzaaiingen van kanker in de longen. “Voor een radioloog is het heel lastig om aan de hand van foto’s te zien of de uitzaaiingen groeien of afnemen,” vertelt Erik. “Het gaat soms om hele kleine verschillen. Software van AI kan veel sneller en nauwkeuriger in kaart brengen hoe de uitzaaiingen zich gedragen. Natuurlijk is er dan altijd nog een radioloog nodig om deze data te beoordelen. Maar de snelheid en objectiviteit is veel beter.”

COVID-19 CT-analyse

Het ETZ leidt een internationaal onderzoek naar het sneller opsporen van het coronavirus. Radioloog Erik Ranschaert wil artificiële intelligentie gebruiken om sneller vast te kunnen stellen of iemand het coronavirus heeft.

De huidige wattenstaaftest die gebruikt wordt om vast te stellen of iemand besmet is met het coronavirus heeft twee nadelen. Een: hij is slechts voor zestig à zeventig procent betrouwbaar. Twee: het duurt lang (12 tot 24 uur) voordat de uitslag binnen is. “Als het waar is dat er een tweede coronapiek komt of dat het virus muteert, dan is het ideaalplaatje dat we sneller coronapatiënten op kunnen sporen. Een algoritme kan hierbij helpen. Ook bij het bepalen of een patiënt beter op de IC behandeld kan worden", vertelt radioloog Erik Ranschaert, die hier momenteel al zijn tijd insteekt, samen met radioloog en onderzoeker Laurens Topff van het Nederlands Kanker Instituut.

Het Financieel Dagblad publiceerde in maart een artikel over dit onderwerp (premium).

Programma

Het online symposium, of webinar, heeft een uitgebreid programma. Dagvoorzitter is dr. Paul Algra, radioloog bij de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar en AI-expert. De toepassingen van AI in pathologie en radiologie komen aan bod. Als laatste gaat professor Mat Daemen, hoogleraar Pathologie aan het UMC Amsterdam, in op de vraag waarom het nu belangrijk is dat ziekenhuizen investeren in AI.

Aanmelden

Je kunt je vóór 8 juni voor dit symposium aanmelden via deze link. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Je ontvangt op 10 juni een link, waarmee je aan de webinar kunt deelnemen. Voor deelname heb je een laptop, tablet of smartphone nodig met een stabiele internetverbinding.

Meer informatie

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Michelle van der Ham, secretaresse vakgroep Radiologie, via e-mail naar vakgroeprdl@etz.nl.