Een oase van rust in het ETZ

16 april 2020

Een geur kan je terugbrengen naar een bepaald moment uit je leven en voor rust zorgen. Daarom schenkt Geurspecialist Sense Company een geurinstallatie voor de rustruimte in het ETZ. “Wij snappen dat de zorgverleners het werk soms even moeten loslaten. Daar werken wij graag aan mee”, vertelt Willem Woudenberg van Sense Company.

Zo’n twee maanden geleden plaatste het bedrijf al een geurinstallatie bij de hoofdingang in locaties ETZ Elisabeth en ETZ TweeSteden en sanitaire voorzieningen op de begane grond van locatie Elisabeth. Misschien is het sommige mensen al opgevallen dat er nu een frisse lavendel-sinaasappelgeur hangt bij binnenkomst. “Wij willen er op deze manier voor zorgen dat patiënten en bezoekers zo kalm en relaxed mogelijk het ziekenhuis binnen komen. Ze komen namelijk vaak voor minder leuke dingen hiernaartoe”, legt Woudenberg uit.

Willem Woudenberg (links) en zijn collega hebben de geurinstallatie samen geplaatst.
Willem Woudenberg (links) en zijn collega hebben de geurinstallatie samen geplaatst.

Moment van ontspanning

Sense Company hoorde geluiden over de toegenomen druk onder zorgverleners en het ontstaan van de rustruimte; een plek voor verpleegkundigen, artsen en andere collega’s om te ontspannen. “Wij wilden daar ook ons steentje aan bijdragen, mét geur. Wanneer je constant bezig bent met mensen die overlijden of ziek zijn, is het fijn als je in een ruimte komt waar je dat even kunt loslaten. Wij willen zorgen voor een moment van ontspanning en misschien wel ontsnapping aan hun intensieve werkomstandigheden”, zegt hij.

Geuren

De geurinstallatie in de rustruimte verspreidt ook hier een aroma van lavendel en sinaasappel. Die geuren moeten een stukje angst wegnemen en mensen rustiger maken. “De aroma’s van lavendel en sinaasappel roepen dit gevoel op. Dat weten wij van verschillende wetenschappelijke onderzoeken.”

Rustruimte

Als Tilburgs bedrijf denkt Sense Company graag mee om het ziekenhuis te ondersteunen. Woudenberg: “Als op locatie ETZ TweeSteden ook een rustruimte komt, willen we ook zeker een handje hierbij helpen.”

Planten

Naast de geurinstallatie is de rustruimte ook aangekleed met grote planten van Aspasia interieurbeplanting en de Klerk Bloemsierkunst.