VR-bril neemt pijn en stress weg bij patiënten

4 februari 2020

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat virtual reality pijn, angst en stress wegneemt bij patiënten. Daarom start de afdeling Oncologie in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) een proef waarbij de inzet van VR-brillen wordt getest.

Virtual reality, ofwel virtuele werkelijkheid (VR), is een gesimuleerde omgeving die met behulp van een volledig afgesloten bril de gebruiker een ervaring geeft alsof hij of zij daadwerkelijk eraan deelneemt. Op de verpleegafdelingen Oncologie op de locaties ETZ Elisabeth en ETZ TweeSteden liggen nu VR-brillen klaar voor gebruik. Tien zorgverleners zijn getraind om patiënten te helpen met het uitproberen van de VR-bril.

Lonneke van Vugt neemt oorkonde in ontvangst

Initiatiefneemster en oncologieverpleegkundige Lonneke van Vugt ontvangt een oorkonde. Nu kan ze uitleg geven aan patiënten over de VR-bril. Foto: ETZ Fotografie & Film | Ellen den Ouden

Proef

De komende drie maanden vindt de proef plaats. Dan worden bij verschillende behandelingen patiëntmetingen uitgevoerd om inzicht te krijgen in het effect van de VR-bril op pijn, angst, stress en pijnmedicatie.

“Enerzijds testen we om te kijken of de bril echt werkt. Anderzijds om andere collega’s die nog twijfels hebben te laten zien dat het opzetten van de VR-bril wel degelijk positief effect heeft. We hopen na deze drie maanden alle oncologiecollega’s overtuigd te hebben”, aldus Lonneke van Vugt, oncologieverpleegkundige en initiatiefneemster. Het ETZ wil de VR-brillen uiteindelijk op meerdere afdelingen inzetten.

Afleiding

In de VR-bril worden beelden getoond waardoor patiënten in een virtuele wereld terechtkomen. Daardoor worden ze afgeleid van de behandeling en verminderen angst en pijn. De VR-bril wordt bijvoorbeeld getest tijdens het prikken van een infuus.

“Door de afleiding gaat dat een stuk gemakkelijker”, aldus Lonneke. Bovendien stimuleert de VR-bril patiënten om meer te bewegen. “Een rondje op de afdeling lopen gaat best snel vervelen”, zegt Lonneke.

“Maar met deze bril op kun je bijvoorbeeld tijdens de wandeling een denkbeeldige fietstocht maken.” Ook kun je met de bril spelletjes en ademhalingsoefeningen doen, evenals mediteren en filmpjes kijken.

Patiënt Margo neemt VR-bril in gebruik

Patiënt Marga van de Westelaken (70) test de bril. Oncologieverpleegkundige Lonneke van Vugt helpt haar via de tablet. Foto: ETZ Fotografie & Film | Ellen den Ouden 

Eerste patiënt

Patiënt Marga van de Westelaken (70) testte de VR-bril als eerste. Door de terugkerende kanker in haar onderbuik wordt ze op de afdeling Oncologie verpleegd. Spannend vond ze de ervaring met de VR-bril niet, maar ze kan zich goed voorstellen dat sommige patiënten het toch een beetje eng vinden.

“Je weet dat de beelden niet echt zijn, maar soms komen er plots dingen op je af. Zo stond ik net opeens oog in oog met een tijger”, zegt Marga lachend. Ze raadt iedereen de VR-bril aan. “Het liefst lig ik natuurlijk niet in het ziekenhuis, maar als ik toch hier ben wil ik zo’n bril wel vaker opzetten. Het biedt me rust en afleiding. Zeker als ik de hele dag op bed lig.”

De bril is alleen bedoeld voor patiënten die een behandeling nodig hebben. “We zien het niet als speelgoed. Het is de bedoeling dat de bril een positief effect heeft op het welbevinden van de patiënt”, aldus Lonneke.

Medewerkers van de afdeling Oncologie kijken via een tablet in de bril van de patiënt mee. Ook nemen zij de controle van de bril over als dat nodig is, bijvoorbeeld als de patiënt niet zo technisch is of niet zelf de bril kan besturen.