Gulle gift voor Kookcafé ETZ

10 februari 2020

Het Kookcafé van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) ontving tijdens Wereldkankerdag een cheque van zesduizend euro. In het Kookcafé kunnen patiënten en hun naasten terecht om samen te koken. 

Janny van de Laar is coördinator van de Inloopruimte Oncologie en initiatiefneemster van het Kookcafé. “Dankzij deze gulle gift kan het Kookcafé nog een aantal jaren door. Ook gaan we op zoek naar medewerkers voor het Kookcafé en zetten we in op een nog betere service”, aldus de initiatiefneemster. “Het bedrag krijgen we van familiebedrijf Jos ten Berg. De mensen die bij dit bedrijf werken, dragen het Kookcafé een warm hart toe en zijn zelf veel met voeding bezig.” 

Kookcafé voor meerdere patiënten

Koken is voor patiënten met kanker niet vanzelfsprekend. Door de chemokuur en bestralingen ontstaan smaakveranderingen. Ook zijn ze vaak moe en wordt koken niet meer als leuk ervaren. Patiënten met kanker en hun naasten kunnen hiervoor terecht in de Inloopruimte Oncologie. Hier bieden de medewerkers een luisterend oor en aan de hand daarvan kijken ze wat de Inloopruimte voor patiënten kan betekenen. 

Cheque voor Kookcafe
Janny van de Laar neemt bij de Inloopruimte Oncologie de cheque voor het Kookcafé in ontvangst.


In 2012 is het idee voor het Kookcafé ontstaan. Tegenwoordig kunnen ook hart-, dialyse- en diabetespatiënten er terecht. “Het loopt zo goed dat er een wachtlijst is voor het Kookcafé”, zegt Janny vol trots. De kooksessies worden verzorgd door koks uit het ETZ in samenwerking met de afdeling Diëtetiek.

Activiteiten

Naast de uitreiking van de cheque vonden meerdere activiteiten plaats in het teken van Wereldkankerdag. Zo konden bezoekers ervaren wat Virtual Reality kan betekenen in het herstelproces van patiënten. Daarnaast was er de mogelijkheid voor een hand- en/of stoelmassage en kregen bezoekers informatie over hoofdbedekkingen en pruiken. 

Wereldkankerdag

Tijdens de Wereldkankerdag wordt stilgestaan bij de impact en gevolgen van kanker. Naast de impact op het lichaam is de confrontatie met kanker vaak ook emotioneel en sociaal ingrijpend. Daarom spannen in Nederland vele organisaties, waaronder het ETZ, zich in om kanker tijdig op te sporen, te behandelen en mensen met kanker en hun naasten psychosociale ondersteuning te bieden.

De inzet van eten voor sneller herstel.
Het ETZ zet eten in voor sneller herstel.