Patiënt na Jannetta operatie direct terug naar verpleegafdeling

22 januari 2020

Patiënten worden voortaan na een operatie aan de aangezichtszenuw niet meer standaard naar de Medium Care (MC) verplaatst. Als ze twee uur na de geslaagde ingreep weer voldoende wakker zijn in de uitslaapruimte, gaan ze direct terug naar de eigen kamer op de verpleegafdeling Neurochirurgie.

Een opname op de MC kan voor patiënten en hun naasten zeer ingrijpend en emotioneel zijn. “Het is dus voor patiënten fijn dat ze na deze operatie weer op onze eigen afdeling verpleegd kunnen worden”, zegt teamleider Yvette Tooten. “Bovendien kunnen familieleden veel sneller dan voorheen de patiënten op de verpleegafdeling bezoeken.”

Patiënt terug op verpleegafdeling Neurochirurgie

Veel ervaring

De ingreep aan de aangezichtszenuw wordt aangeduid als ‘Jannetta operatie’. Tijdens deze operatie wordt een kleine opening in de schedel gemaakt, waarna de slagader wordt losgemaakt die tegen de zenuw aanklopt en de aangezichtspijn veroorzaakt.

De patiënt die als eerste op de dag geopereerd werd aan aangezichtspijn, ging al langer direct terug naar de verpleegafdeling, na zes uur uitslapen op de verkoeverkamer. De patiënten die daarna werden geopereerd, gingen wel voor een nacht naar de MC. Maar dat is nu niet meer nodig, de tijd op de verkoeverkamer is teruggebracht naar twee uur.

“Dat komt doordat onze verpleegkundigen de afgelopen maanden veel ervaring hebben met het verplegen van patiënten na een craniotomie, een ingreep waarbij een stuk van de schedel tijdelijk wordt verwijderd”, verklaart Yvette.

“Deze patiënten gaan al enige tijd direct na de schedeloperatie terug naar de verpleegafdeling. We hebben deze groep patiënten geëvalueerd en hebben vastgesteld dat de nieuwe richtlijn goed, veilig en verantwoord is. Daarom kunnen we nu ook de patiënten na een Jannetta operatie een verblijf op de MC besparen.”

Na zorgvuldige selectie door de neurochirurg wordt besloten of de patiënt in aanmerking komt voor het traject zonder MC. Hierbij worden dezelfde criteria aangehouden als bij de craniotomie-patiënten.

Goed voorbereid

De verpleegkundigen op de afdeling Neurochirurgie zijn goed voorbereid op patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Daarnaast kunnen ze altijd een beroep doen op de consultatief intensive care verpleegkundigen, waar ze intensief mee samenwerken.

De schatting is dat jaarlijks ongeveer honderd patiënten van de nieuwe richtlijn zullen profiteren. Dit past bij het streven van het ETZ naar het bieden van zinnige zorg.

Gerelateerd nieuws

Patiënt na hersenoperatie direct terug naar verpleegafdeling

Patiënten gaan voortaan na een schedeloperatie direct terug naar de verpleegafdeling Neurochirurgie in het ETZ. Hierdoor neemt de belasting voor de patiënt af.