Gerechtshof: ETZ heeft ZIS/EPD-overeenkomst met Alert Life Sciences terecht ontbonden

18 december 2019

Alert, het bedrijf dat in 2011 een elektronisch patiëntendossier (EPD) leverde aan het TweeSteden ziekenhuis (nu ETZ) in Tilburg, moet 4,6 miljoen euro terugbetalen aan het ziekenhuis. Dat heeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch op 17 december besloten in een langlopende procedure tussen het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en Alert Life Sciences Computing B.V. en haar Portugese moedervennootschap Alert Life Sciences Computing B.V. S.A. (Alert). Het hof heeft hierin vastgesteld dat het ETZ zijn overeenkomst met Alert in november 2011 terecht heeft ontbonden. 

Alert is dus veroordeeld tot terugbetaling van ruim 4,6 miljoen euro die ETZ aan Alert heeft betaald, plus wettelijke rente. De bijkomende schadeclaim van het ziekenhuis is afgewezen, maar Alert is wel veroordeeld in de proceskosten van eerste aanleg en hoger beroep.

De kwestie draait in de kern om een mislukte implementatie van een nieuw Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) en Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Dit ZIS/EPD zou per maart 2012 in het TweeSteden ziekenhuis (nu locatie TweeSteden van het ETZ) in gebruik worden genomen. Dat is helaas niet gelukt, wat uiteindelijk heeft geleid tot het besluit van TweeSteden ziekenhuis om de overeenkomst met Alert te ontbinden. Sindsdien zijn partijen in een procedure beland over de vraag of die ontbinding terecht was.

Het ETZ is verheugd dat het hof het ziekenhuis gelijk heeft gegeven. De overeenkomst is terecht ontbonden. Alert moet de door ETZ aan hen betaalde bedragen terugbetalen. Helaas heeft het hof de schadeclaim voor interne en externe kosten afgewezen en blijft een deel van de schade dus alsnog voor rekening van ETZ. Niettemin is ETZ tevreden met dit resultaat in deze slepende procedure. 

Momenteel is het ETZ het arrest nog nader aan het bestuderen. Tegen het arrest kan nog cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad.