Oma Wiesje (80) loopt mee op verpleegafdeling Traumachirurgie

13 november 2019

​Wiesje van Opstal (80) loopt een ochtend mee met de verpleegkundigen op de afdeling Traumachirurgie. Haar oudste kleinzoon, Wendell Potters (18), regelde dit voo​r haar 80ste verjaardag. "Oma wilde vroeger verpleegkundige worden. Dit is een droom die uitkomt." Na het uniform te hebben aangetrokken, is ze er klaar voor.

Oma krijgt een rondleiding op locatie ETZ Elisabeth. Ze meet de bloeddruk en temperatuur van patiënten, mobiliseert hen en deelt de medicijnen uit. Dit allemaal onder de hoede van verpleegkundige Lisanne. "Wiesje is een snelle leerling", vertelt ze aan haar collega's tijdens de koffiepauze. De oudere dame heeft juist weer respect voor hen. “Je moet echt een hart voor mensen hebben. Deze verpleegkundigen hebben dat stuk voor stuk. Daar is niet iedereen voor in de wieg gelegd."

Oma Wiesje meet temperatuur bij patiënt

Roeping gem​ist

Met een knipoog vertelt ze dat ze haar roeping heeft gemist. “Dat zorgen voor mensen, dat trekt me gewoon! Vroeger moest ik helpen met het huishouden en bij de olie- en kolenzaak van mijn ouders. Na mijn huwelijk ging ik werken bij mijn mans dansschool Van Opstal. In die tijd zat studeren er niet in." Wendell reageert: "Oma is altijd al zorgzaam geweest, thuis verzorgt ze opa ook. Ze heeft een groot hart en is betrokken bij iedereen." Wiesje is nog steeds actief bij de dansschool: "Elke woensdagavond sta ik gezellig achter de bar."

Traumachir​urgie

"Een paar maanden terug lag opa op deze afdeling door een botbreuk", vertelt Wendell. "Oma's droom kwam toen weer naar boven drijven. Naderhand heb ik gevraagd of het mogelijk was om me​e te lopen, dat is gelukt!" Aan het eind van de ochtend gaat Wiesje met een bos bloemen, een oorkonde en een grote glimlach, arm in arm met haar kleinzoon weer naar huis.

Team verpleegafdeling B1 met Wiesje en Wendell

Meer foto's zien van deze bijzondere meeloopdag? Bekijk het op Instagram​ of Facebook