Crowdfunding voor innovatief onderzoek veelvoorkomende hartklachten

17 oktober 2019

Stel, je hebt klachten van vermoeidheid en pijn op de borst. Ga je naar de huisarts of wacht je nog even af? Duizenden mensen per jaar staan voor deze keuze, vooral vrouwen. Dr. Paula Mommersteeg van Tilburg University wil deze patiënten helpen beter te beslissen over hun eigen gezondheid.

Vaak niet de juiste behandeling

Pijn op de borst, vermoeidheid en snel buiten adem zijn. Dit zijn veelvoorkomende klachten waarbij de diagnose niet altijd snel duidelijk is. Patiënten zijn onzeker en angstig en weten niet waar ze aan toe zijn. Soms krijgen ze niet de juiste behandeling, of juist veel onnodige behandelingen. Het is een zware emotionele last en de spanning en stress die erbij komen kijken, kunnen hartklachten verergeren.

Paula Mommersteeg

Betere informatie

Paula Mommersteeg, vanuit het departement medische en klinische psychologie van Tilburg University, wil in samenwerking met het ETZ patiënten ondersteunen met betere informatie als voorbereiding op het gesprek met de arts.

Samen met Prof. Jos Widdershoven van de afdeling Cardiologie ETZ, gaat ze met patiënten die geen duidelijke diagnose kregen maar wel klachten hebben, de voor- en nadelen van hun vervolgstappen op een rij zetten. De arts kan bijvoorbeeld medicatie geven, onderzoek doen of nog even niets doen.

Keuzehulp helpt

Vervolgens gaat ze een keuzehulp ontwikkelen die patiënten kunnen gebruiken als voorbereiding op het gesprek met de arts. De keuzehulp zorgt ervoor dat mensen geen behandeling missen, maar ook geen overbodige behandelingen ondergaan. Dit scheelt veel leed en frustratie.

De keuzehulp wordt opgezet en getest in het ETZ als onderdeel van 'samen beslissen'. Het onderzoek helpt mensen met hartklachten beter te beslissen over hun eigen gezondheid.

Maak het verschil

Voor het ontwikkelen, opzetten en implementeren van deze keuzehulp is financiering nodig en kunnen we hulp van iedereen gebruiken. Het benodigde bedrag wordt opgehaald via crowdfunding, waarbij iedere gedoneerde euro wordt verdubbeld door de Hartstichting.​

Doneer nu, steun dit onderzoek en maak het verschil in het leven van vele patiënten.