Betaalbare protheses in Afrika dankzij 3D-printen

11 september 2019

Chirurg in opleiding Lars Brouwers en student Technische Geneeskunde Merel van der Stelt van de Universiteit Twente gaan via crowdfunding een 3D-printlab realiseren in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Hun doel: betaalbare protheses in Afrika. Zij doen dit in samenwerking met de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en onder begeleiding van het 3D-lab in het Radboudumc.

Het 3D-lab gaat goedkope, goede protheses, spalken en braces produceren met behulp van de 3D-printtechniek. Merel van der Stelt loopt stage in het 3D-lab in het Radboudumc. Lars Brouwers is (mede) oprichter van het 3D-lab in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), het 3D-printlab op de afdeling traumachirurgie van het Radboudumc en in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Het minimaal benodigde bedrag van 6.000 euro moet vóór 9 oktober 2019 gehaald zijn. Hiermee kunnen zij protheses maken en mensenlevens voorgoed veranderen.​

Lars Brouwers en Merel van der Stelt

Mensenlevens veranderen

Lars en Merel lanceren in samenwerking met het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) een crowdfunding actie, waarmee ze hun droom voor een volledig functionerend 3D-Lab in Sierra Leone hopen te kunnen realiseren. Lars: "In Sierra Leone heeft de overgrote meerderheid van de mensen nog steeds geen toegang tot protheses. Patiënten voelen zich incompleet en maken geen deel uit van de samenleving. 3D-printing zorgt voor de productie van lokaal relevante medische hulpmiddelen, zoals custom made, betaalbare protheses."

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) benoemde Lars Brouwers en Merel van der Stelt tot NASF Gezondheidspioniers en helpt hen hun droom te verwezenlijken. Een NASF Gezondheidspionier is iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika, in de voetsporen van Albert Schweitzer. 

JOUW DONATIE helpt

Lars en Merel kunnen jouw steun gebruiken om het 3D-Lab te realiseren. Doneren kan via www.nasf.nl. Alle donaties gaan rechtstreeks naar de realisatie van het 3D-Lab. Meer informatie is te vinden op: www.3dsierraleone.com.

In een film laten patiënten uit Sierra Leone vol trots hun nieuwe arm zien aan iedereen die maar wil. Dankzij de prothese tellen ze weer mee en kunnen zij de toekomst aan. Help jij ze ook mee?

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.