Nieuwe polikliniek Allergologie in gebruik genomen

28 augustus 2019

Allergiecentrum Zuid-Nederland in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg heeft een compleet nieuw onderkomen. Alle onderdelen van het bijzondere specialisme zijn nu samen gehuisvest, vooraan op de eerste etage van locatie ETZ Elisabeth. Patiënten kunnen voortaan met meer privacy en meer comfortabel wachten, en ook de spreek- en behandelkamers zijn aangepast aan alle eisen van de tijd.

Allergoloog Renee Otten: “Wij zijn al sinds 2006 hét allergiecentrum van Zuid-Nederland. Omdat we een bovenregionale functie hebben, is het aantal patiënten in de loop der jaren flink toegenomen. Inmiddels waren we flink uit ons jasje gegroeid. Ik ben heel blij met de nieuwe uitstraling en de betere faciliteiten. Alles zit nu bij elkaar, zoals dagbehandeling, testkamers, spreekkamers en behandelkamers. Er is één uitzondering: we doen ook provocatietesten met levende bijen en wespen. Die blijven we op de afdeling Intensive Care doen, omdat we daar maximale faciliteiten hebben bij heel heftige reacties.”

In de nieuwe kamer voor de dagbehandeling staan vijf comfortabele stoelen. Allergoloog Renee Otten (r.) en hoofd Nicole Kouwenberg zijn blij met alle faciliteiten. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden
In de nieuwe kamer voor de dagbehandeling staan vijf comfortabele stoelen. Allergoloog Renee Otten (r.) en hoofd Nicole Kouwenberg zijn blij met alle faciliteiten. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

Prettige plek

Het nieuwe Allergiecentrum is drie keer zo groot als de oude, die op een andere plek in het ziekenhuis was gehuisvest. De polikliniek heeft een rustige en natuurlijke uitstraling met vooral veel groene kleuren en houttinten. Er werken vier allergologen, en daarmee heeft Tilburg het grootste allergiecentrum van Nederland. Elke allergoloog heeft nu twee spreekkamers, waardoor efficiënter kan worden gewerkt en patiënten sneller kunnen worden geholpen. In de wachtruimte is comfortabel meubilair gezet, zodat patiënten tussen de testen op een prettige plek kunnen wachten op het vervolg van hun onderzoek of behandeling.

Topklinisch

Begin dit jaar kreeg Allergologie erkenning in het Topklinisch Zorgregister. Zorg is topklinisch als er onder meer excellente patiëntenzorg is, er voldoende opleidingsmogelijkheden zijn en regelmatig onderzoek naar ziekten wordt gedaan door de specialisten. Het Allergiecentrum in het ETZ onderscheidt zich onder meer door onderzoek en behandeling van medicijn-allergieën.
Renee Otten: “Steeds meer mensen krijgen een allergie. Momenteel is een op de drie mensen ergens allergisch voor, en de verwachting is dat dat stijgt naar één op de twee mensen. Dat betekent dat het aantal patiënten alleen maar toeneemt. Die kunnen we nu allemaal in een omgeving behandelen die daar optimaal voor is uitgerust.”