Nieuwe techniek voor behandeling vernauwde kransslagaders

9 mei 2019

Interventiecardioloog Ahmet Algin heeft voor het eerst bij een dotterbehandeling een nieuwe techniek toegepast bij een zeer ernstig verkalkte kransslagader. Hij slaagde erin de vernauwing op de heffen door met geluidsgolven het kalk op de aderwand te vergruizen.

“De geslaagde ingreep verliep precies zoals ik had verwacht en de patiënt maakt het naar omstandigheden goed”, blikt de cardioloog terug. Hij besloot de nieuwe techniek in te zetten omdat de gebruikelijke methode onvoldoende resultaat opleverde. “Normaal gesproken breng ik met een katheter een leeg ballonnetje via de slagaders naar de plaats van de vernauwing. Daarna blaas ik het ballonnetje op en kan ik een stent plaatsen, om de binnenwand van de slagader te versterken. Bij deze patiënt kreeg in het ballonnetje onvoldoende opgeblazen door de ernstige verkalking. Tot voor kort zouden we met een minuscuul boortje de kalkafzetting hebben verwijderd, maar de nieuwe methode is veel effectiever en minder belastend  voor de patiënt.”

Schokgolfjes

De nieuwe techniek is gebaseerd op de methode die alom wordt toegepast bij het vergruizen van nierstenen. Algin: “Ook wij breken het kalk af via gerichte schokgolfjes. We sturen tien korte pulsen van geluidsgolven met hoge energie naar de vernauwing. Het kalk absorbeert de energie en vergruist daardoor. Daarna kan ik het ballonnetje toch opblazen en de stent plaatsen.”

De firma Shockwave levert de apparatuur voor de nieuwe techniek, die wordt aangeduid als Intravascular Lithotripsy. Het ETZ is een van de eerste ziekenhuizen die hier gebruik van maakt. Elk jaar ondergaan ruim duizend patiënten een dotterbehandeling in het ETZ. Algin verwacht dat hij samen met de vier andere interventiecardiologen jaarlijks enkele tientallen patienten met Lithotripsy kan behandelen.