ETZ-team helpt in Nepal kinderen met oorproblemen

2 mei 2019

In 2016 richtten Tom Godthelp en Arvid Kropveld, beiden KNO-arts in het ETZ, de stichting Kind en Oor op, voor hulp aan kinderen in Nepal met oorproblemen. Van 5 tot 15 mei gaat een forse delegatie uit het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) naar Nepal, om daar kinderen te behoeden voor ernstige gehoorproblemen.

Behalve Arvid Kropveld gaan uit het ETZ ook medisch technicus Albert Schellekens en Gerard van Renswouw (gepensioneerd OK-verpleegkundige) mee naar Nepal. Ook een KNO-arts uit Alkmaar, Gerben Kingma, maakt deel uit van de delegatie.

Het ETZ-team dat naar Nepal afreist (v.l.n.r.): gepensioneerd OK-verpleegkundige Gerard van Renswouw, medisch technicus Albert Schellekens en KNO-arts Arvid Kropveld. Foto: ETZ Fotografie & Film/Marc van Geijn

Grote invloed

Arvid Kropveld: “Zoiets simpels als een oorontsteking kan in een land als Nepal grote invloed hebben op de toekomst van een kind. Er is in Nepal geen screening voor oorproblemen, zodat ze vaak te laat of zelfs helemaal niet ontdekt worden. Hierdoor krijgen kinderen blijvende gehoorproblemen, kunnen ze op school niet goed meekomen en zich niet goed ontwikkelen. Dat kan grote invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling, en dus op de toekomst van kinderen. Daarnaast loopt een kind met chronische oorproblemen ook meer kans op complicaties zoals hersenvliesontsteking, hersenabces of acute doofheid.” 
Reden genoeg voor de beide artsen om hier een paar jaar geleden actie op te ondernemen. Kropveld: “We hebben een poli ingericht op het platteland, en heel veel mensen opgeleid om oorproblemen te herkennen en te behandelen. Inmiddels hebben we een team in dienst dat op scholen kinderen screent op oor- en gehoorproblemen. Inmiddels hebben we al 2.000 kinderen gecontroleerd.”

Opleiden

Daarnaast worden ook hoortoestellen aangeschaft en geplaatst, en is een begin gemaakt met opereren van kinderen met chronische problemen. De KNO-arts: “Daarbij lopen we tegen een aantal problemen aan. De ziekenhuizen en instrumenten zijn verouderd, en protheses zijn te duur. Bovendien is er ter plekke eigenlijk niet de kennis om operaties goed uit te voeren. Daarom leiden we lokale artsen op die dat kunnen gaan doen.” 
In het team dat komende week naar Nepal afreist zitten behalve twee KNO-artsen dan ook een medisch technicus en een operatieassistent. De artsen gaan samen met lokale KNO-artsen opereren, om ze gelijktijdig op te leiden. Operatieassistent Gerard van Renswouw geeft instructie hoe om moet worden gegaan met het nieuwe operatiemateriaal dat de stichting heeft aangeschaft. En medisch technicus Albert Schellekens gaat met lokale mensen een trainingscentrum opzetten waar KNO-artsen opgeleid kunnen worden.

Kostbaar

Prachtig en noodzakelijk werk, beaamt Kropveld. Maar wel kostbaar, en er moet dus geld binnenkomen. “Daarom vertellen we overal wat we doen. Nepal is een jonge democratie, de mensen zijn arm en gezondheidszorg is er duur. Wat wij doen is dus echt nodig. Als mensen ons willen steunen, dan kunnen ze dat doen via de website www.kindenoor.nl. We hebben de ANBI-status, dus daarmee hebben mensen ook de garantie dat het geld besteed wordt aan dit goede doel.”