Prijs voor aios Vincent Eggerding

5 februari 2019

Aan arts in opleiding tot specialist (aios) orthopedie Vincent Eggerding is onlangs de Van Rens Prijs toegekend. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn presentatie over een onderzoek naar de behandeling van gescheurde kruisbanden.

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) reikt elk jaar de Van Rens Prijs uit aan de onderzoeker met de beste wetenschappelijke voordracht tijdens het Jaarcongres. Met deze prijs wordt klinisch wetenschappelijk onderzoek bevorderd.

Vincent Eggerding (r.) neemt de prijs in ontvangst.

Conclusie

Na de diagnose gescheurde voorste kruisband kunnen patiënten en orthopedisch chirurgen kiezen voor een operatie of een conservatieve behandeling. Eggerding heeft onderzocht of er een klinisch relevant verschil is tussen de resultaten. “Daarvoor heb ik gedurende twee jaar 167 patiënten gevolgd, waarvan circa de helft - na loting - werd geopereerd. Conclusie is dat patiënten die direct werden geopereerd een beter beloop hebben met betrekking tot de kniefunctie gedurende die twee jaar.”

Nadelen

Maar dit betekent niet dat opereren automatisch altijd de beste optie is, aldus Eggerding. “Voor patiënt en arts is opereren de gemakkelijkste keuze. Maar die heeft ook nadelen. Zonder operatie gaat de revalidatie veel sneller; de patiënt is weer eerder mobiel. Bovendien scheurt soms na een operatie de kruisband opnieuw en dan is een her-operatie nodig.”

Handvat

Een deel van de onderzochte patiënten die eerst een conservatieve behandeling kregen, koos later in het traject toch voor een operatie. Hierdoor verdwijnt het verschil uiteindelijk weer als de resultaten van de groepen worden vergeleken met de behandeling die ze daadwerkelijk hebben gehad. “Dit benadrukt dat het belangrijk is om samen met de patiënt een weloverwogen keuze te maken. Mijn onderzoek biedt daarvoor een handvat”, besluit Eggerding.

Lees de samenvatting van het onderzoek door op onderstaande link te klikken:
‘Leidt een operatieve of een conservatieve behandeling na een voorste kruisbandruptuur tot de beste klinische uitkomst; een multicenter gerandomiseerde studie’