Oefenen met nieuw instrumentarium in mobiele lesruimte

15 januari 2019

Op de parkeerplaats van het ETZ staat gisteren en vandaag een imposante, 15 meter lange truck. In dit mobiele lescentrum oefenen medewerkers van de operatiekamers met nieuwe platen en schroeven die gebruikt worden bij de behandeling van botfracturen.

Het ETZ heeft met de firma Stryker voor een nieuwe leverancier van het instrumentarium gekozen. Daarom worden de medewerkers in het Mobile Education Centre van Stryker geschoold in het gebruik van het nieuwe gereedschap bij botbreuken. De maatvoering en de namen van de producten zijn namelijk anders dan wat de chirurgen, orthopeden en OK-medewerkers gewend zijn. “Het materiaal lijkt heel erg op waar we tot op heden mee gewerkt hebben, maar het is net niet hetzelfde”, vertelt een OK-medewerker. “We krijgen in een sessie van twee uur uitleg over alle wetenswaardigheden, dat is voldoende om met het nieuwe instrumentarium aan de slag te gaan.”

Traumachirurg Teun van Egmond (l.) krijgt uitleg over het nieuwe instrumentarium.

Goede uitleg

Ook de chirurgen en orthopeden nemen deel aan de sessies in de truck. Traumachirurg Hilco Theeuwes: “Het kost even tijd om te wennen aan het nieuwe materiaal. Daarom is goede uitleg en oefenen een belangrijke basis. Ons werk stopt nooit, maar dat is geen reden om niet te vernieuwen en te verbeteren. We zijn altijd bezig, als in een rijdende trein. We stappen hier even uit even uit om daarna weer verder te kunnen.”

De nieuwe platen en schroeven van de firma Stryker worden maandag 21 januari op de OK in gebruik genomen.