Obesitas Centrum brengt magazine Maatje! uit

30 januari 2019

In Nederland groeit het aantal mensen met extreem overgewicht (obesitas) nog steeds. Obesitas is een niet gemakkelijk te verhelpen ziekte. Patiënten hebben naast fysieke vaak ook emotionele klachten. Het Obesitas Centrum van het ETZ wil de negatieve taboe omtrent zwaarlijvigheid te doorbreken met Maatje!, een magazine vol ervaringsverhalen van patiënten, uitleg over de zorgverlening in het ETZ en tips vanuit verschillende zorgprofessionals.

Ervaringsverhalen

In het magazine Maatje! komen diverse artikelen aan bod. Zo kijken drie ex-obesitaspatiënten terug op de periode voor en na de maagverkleining, de operatie ter behandeling van extreem overgewicht. Daarnaast lees je in dit tijdschrift het verhaal van verschillende ‘maatjes’ die samen deze operatie ondergingen. Zoals Niels en Linda, een koppel dat samen zeventig kilo verloor. Of vriendinnen Danique en Margit die vanuit de kappersstoel erachter kwamen dat ze met hetzelfde behandeltraject bezig waren. En moeder Jelica, die net als haar twee dochters Amila en Amela koos voor een maagverkleining. De kinderwens van Cindy ging vier jaar na haar operatie in vervulling. “Een maagverkleining is geen makkelijke oplossing. Het is hard werken. Maar je hoeft het niet alleen te doen”, zegt chirurg Ingrid Martijnse.

Niels, Ria, Hymke, Danique en Linda (v.l.n.r.) zijn erg gelukkig dat ze de stap naar het Obesitas Centrum gezet hebben.

Het traject

Hoe verloopt zo’n behandeling dan? Goed om te weten: je komt met veel verschillende zorgprofessionals in aanraking. Ingrid: “Wij staan met een vakkundig team klaar om jou te begeleiden naar een gelukkig gewicht. Ons team bestaat niet alleen uit een chirurg, maar ook de internist, diëtist, verpleegkundig specialist, psycholoog en fysiotherapeut zijn nauw betrokken bij jouw behandeling. We volgen je vanaf screening tot vijf jaar na je operatie.”

In Maatje! lees je alle ins en outs van het eerste gesprek bij de specialist tot het nazorgtraject bij fysiotherapeut, diëtist en psycholoog. Onder begeleiding van deze professionele maatjes verandert er veel na de operatie. Niet alleen met je lichaam, maar ook je eetpatroon, levensstijl enzovoort. Wat dit betekent en hoe je ermee omgaat, lees je in dit magazine.

Lees ons magazine

Het tijdschrift Maatje! wordt in een oplage van 1.500 verspreid bij de huisartsen in Midden-Brabant en aan patiënten die onder behandeling zijn in het Obesitas Centrum. Daarnaast vind je het magazine op onze website.

Lees Maatje!

Lees magazine Maatje!