Geslaagde rampenoefening ETZ en ketenpartners

5 november 2018

De grote rampenoefening in de vroege ochtend van zaterdag 3 november in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en Willem II Stadion was een succes. Tijdens de ketenoefening werd het Ziekenhuis RampenOpvangPlan (ZiROP) getest, met als scenario een terroristisch incident.

Het ETZ oefende samen met de ambulancedienst Regionale Ambulance Voorzieningen Brabant Midden-West-Noord, Koning Willem II Stadion, Rode Kruis, Politie Zeeland-West-Brabant, Dienst Speciale Interventies (DSI) en de brandweer. De organisaties testten de samenwerking, communicatie en afstemming van alle afspraken, processen en protocollen die in de crisisplannen zijn vastgelegd. Ook de opvang en behandeling van slachtoffers met specifieke verwondingen door kogels en explosies was een oefendoel. In totaal waren ruim vijfhonderd deelnemers betrokken bij de oefening.

De nep-slachtoffers werden met ambulances naar de Spoedeisende Hulp van het ETZ vervoerd. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden
De nep-slachtoffers werden met ambulances naar de Spoedeisende Hulp van het ETZ vervoerd. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden 

Indrukwekkend scenario                                    
De oefening startte ’s ochtends om 07.00 uur in het Willem II Stadion. In het scenario was sprake van 75 nepslachtoffers als gevolg van een schietpartij. Al snel na de melding van het incident kwam de DSI in actie en reed een tiental ambulances het incidententerrein op om de getroffenen eerste hulp te verlenen. De slachtoffers werden vervolgens vervoerd naar het ETZ, waar ze op de spoedeisende hulp (SEH) werden binnengebracht. Gedurende de oefening vond ook een geweldsincident binnen de muren van het ziekenhuis plaats. Voor veel deelnemers aan de oefening was het scenario daarom indrukwekkend. “De oefening was erg realistisch opgezet, wat een adrenalinekick gaf bij de collega’s”, aldus traumachirurg Koen Lansink. “We hebben er weer veel van kunnen leren.”

Een gijzeling op de polikliniek was onderdeel van de oefening. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden ​
Een gijzeling op de polikliniek was onderdeel van de oefening. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden ​

Leerpunten
Projectleider Patricia van Roessel kijkt tevreden terug op de oefening. “Het ETZ is hét traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant. Als een terroristische aanslag daadwerkelijk plaatsvindt, komen dus veel slachtoffers in ons ziekenhuis in Tilburg terecht. De oefening leert dat we goed voorbereid zijn om grote aantallen slachtoffers met dit type letsels op de SEH op te vangen. De patiëntenzorg was tijdens de oefening goed geborgd. Als leerpunt noemt Van Roessel het waarborgen van de veiligheid in het ziekenhuis. “Hoe gaan we om met een dreiging in het ziekenhuis en hoe kunnen we daar het beste op acteren? Hoe bereiden we onze medewerkers daar goed op voor? We hebben ook geleerd dat het belangrijk is dat iedereen goed zijn rol en taken weet tijdens een crisissituatie.” Alle ervaringen worden gebruikt om het ZiROP verder te optimaliseren, zodat het ETZ goed voorbereid is op een echte ramp. Voor het geval dat.