ETZ wint prijs ICT-project van het Jaar in de Zorg voor onderzoek 3D-printen

31 oktober 2018

Het ETZ heeft een prijs gewonnen tijdens de Computable Awards 2018 op 30 oktober. Samen met Lions Heart Medical Centre en Ultimaker sleepten we de prijs ‘ICT-project van het Jaar in de Zorg’ in de wacht.

Het ETZ ontvangt deze prijs vanwege onze innovaties op het gebied van 3D-printen in de zorg. Het ziekenhuis staat met stip op één; van zowel de jury als het publiek krijgen we de hoogste score.

3D-printen

Arts-onderzoeker Lars Brouwers promoveert op het onderwerp 3D-printen in de zorg. Gelijktijdig bestudeert Brouwers of de inzet van virtual reality (VR) kan bijdragen aan betere zorg. Dat onderzoekt hij door 3D-prints en VR-beelden te vergelijken met ‘ouderwetse’ 2D röntgen- en CT-beelden.
Brouwers: “Het voordeel van 3D-printen is dat de chirurg virtueel, driedimensionaal een breuk kan bekijken en voelen. Vooral jonge startende chirurgen, arts-assistenten en coassistenten hebben profijt van het gebruik van de nieuwe middelen. Zij doen hiermee versneld veel praktijkervaring op.”

Daarnaast is Lars Brouwers afgelopen december zelf naar Sierra Leone gereden met een 3D printer in de achterbak. Ter plekke worden nu 3D geprinte protheses voor gehandicapte mensen gemaakt. Ook print men reserve-onderdelen zoals navelstrengklemmen en anatomische modellen waarvan medisch professionals kunnen leren.

Lars Brouwers neemt de prijs in ontvangst. Fotografie: bmfotografie
Lars Brouwers neemt de prijs in ontvangst. Fotografie: bmfotografie

 

Computable Awards

De Computable Awards is een groot evenement waar diverse prijzen worden uitgereikt aan bijzondere ICT-initiatieven. Computable reikt in 2018 voor de dertiende keer op rij de Computable Awards uit. Deze prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden.