Obesitas Centrum biedt vrouwen met kinderwens intensieve begeleiding

9 augustus 2018

Vrouwen met een maagverkleining kunnen ernstige complicaties krijgen tijdens de zwangerschap, meldt NOS woensdag 9 augustus. In het Obesitas Centrum van het ETZ krijgen patiënten met ernstig overgewicht en een kinderwens alle informatie om voorbereid en samen met de specialist de keuze te maken voor de best passende behandeling met de minste complicaties.

In het Obesitas Centrum worden jaarlijks veel gastric bypass en gastric sleeve operaties verricht. Ondanks de vele voordelen van een maagverkleining, zoals minder risico op hart- en vaatziekten en verbeterde kans op een zwangerschap, zijn er uiteraard ook risico’s.

Risico’s voorkomen

Ingrid Martijnse, chirurgEen van die risico’s is dat vitaminetekorten kunnen toenemen tijdens de zwangerschap. Ook het gewicht van de baby kan achterblijven. Na een gastric bypass bestaat de kans dat de patiënt opnieuw geopereerd moet worden als tijdens de zwangerschap een darmverdraaiing optreedt. Ingrid Martijnse, chirurg, legt uit hoe dat komt: “De anatomie van vrouwen verandert na een maagverkleining. Door de eerdere maagingreep is er meer ruimte in de buikholte ontstaan. Wanneer de baarmoeder groeit, kan de dunne darm omhoog worden geduwd en in de knel raken, met alle risico's van dien.“

Na een gastric sleeve is dat risico er niet. Martijnse: “Daarom stellen we in het Obesitas Centrum van het ETZ vaak als er een zwangerschapswens is een gastric sleeve voor. Uiteraard bespreken we alle mogelijke behandelopties altijd samen met de patiënt.”

Intensieve begeleiding

Als je in verwachting bent en een maagverkleining hebt ondergaan, krijg je daarom in het ETZ intensieve begeleiding en regelmatige controles van de vitamines. "Hier starten we vaak zelfs al mee voordat je daadwerkelijk zwanger bent”, zegt Martijnse. “Zo zorgen we samen ervoor dat je met zo min mogelijk problemen door je zwangerschap komt.”

Meer weten?

Heb je ernstig overgewicht en lukt het niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Het Obesitas Centrum staat dan voor jou klaar. Samen met een vakkundig team van zorgprofessionals begeleiden we jou. We zijn professionele maatjes die dichtbij je staan in je weg naar een gezond gewicht en een gezonde levensstijl.