ETZ krijgt 'roze lintje' voor goede borstkankerzorg

5 juli 2018

Het mammateam van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg heeft weer het ‘roze lintje’ van BorstKankerVereniging Nederland (BVN) ontvangen. Dit keurmerk wordt toegekend aan ziekenhuizen die zich onderscheiden door patiëntgerichte borstkankerzorg.

Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft de criteria van de Monitor Borstkankerzorg opnieuw aangescherpt. Het ETZ voldoet aan de normen die BVN stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Daarom is het ETZ deze week weer beloond met het roze lintje.

Het ETZ verdient het lintje omdat het ziekenhuis voldoet aan de verplichte criteria gebaseerd op wat patiënten belangrijk vinden in de borstkankerzorg. Het beeldmerk van het roze lintje geeft symbolisch aan dat het ETZ voldoet aan de eisen van goede borstkankerzorg zoals BVN die stelt.

Samen beslissen

Een thema waaraan BVN voor het tweede jaar op rij veel gewicht toekent, is gedeelde besluitvorming, ofwel ‘Samen beslissen’. In deze kijk op de patiënt en de zorg wordt de patiënt uitgenodigd en ondersteund om samen met de zorgverlener na te denken en te beslissen over de zorg die het beste bij hem of haar past. Iets wat bij het ETZ symbool staat voor Buitengewone zorg.

Het is immers de patiënt die de behandeling ondergaat en moet leven met de mogelijke gevolgen ervan. De keuze voor een behandeling, of juist ervoor kiezen geen behandeling te ondergaan, hangt nauw samen met wat een patiënt belangrijk vindt in zijn of haar leven. En dat gesprek aangaan in de spreekkamer is volgens het ETZ zorg toegespitst op de patiënt. BVN legt nadruk op Samen beslissen, omdat bij borstkanker in veel gevallen meerdere behandelopties mogelijk zijn.

Mammapoli

De mammapoli van het ETZ behandelt jaarlijks vele honderden nieuwe patiënten. De poli biedt een snel diagnostisch traject. In een ochtend krijgen patiënten een gesprek, lichamelijk onderzoek, mammografie (röntgenfoto van de borsten), echo en indien nodig een punctie. Hierdoor kunnen patiënten vaak dezelfde dag worden gerustgesteld. Bij een punctie is binnen een tot drie dagen een diagnose gesteld.

Bewijs

Patiënten kunnen vijf ochtenden per week op de mammapoli terecht. Patiënten worden snel en goed geholpen. De mammapoli is er voor alle borstproblemen. Dus ook voor vrouwen met goedaardige borstafwijkingen. Verpleegkundig specialist mammacare Manon Schriek: “We zijn blij en trots dat we aan de aangescherpte criteria van de Borstkankervereniging voldoen. Het lintje is voor patiënten een bewijs dat we in het ETZ goede zorg bieden.”

Wat is het roze lintje? 

Het roze lintje staat voor patiëntgerichte borstkankerzorg vanuit het perspectief van BVN. BVN heeft een lijst met criteria opgesteld die belangrijk zijn voor de patiënt. Patiëntervaringen, gemeten in de PREM-vragenlijst over borstkankerzorg, wegen zwaar mee in de toekenning van het roze lintje. PREM staat voor Patient Reported Experience Measures en gaat over hoe patiënten het zorgproces ervaren.

In de Monitor Borstkankerzorg zijn de ziekenhuizen die voldoen aan deze criteria met een roze lintje gemarkeerd. Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor patiënten, hun relaties en hun huisartsen.