Chirurgen bieden stageplek aan student Technische Geneeskunde

14 juni 2018

Het ETZ biedt voor het eerst een stageplek aan een student van de opleiding Technische Geneeskunde. Jurre Klaassen (25) is voor een periode van drie maanden gestart bij het specialisme Chirurgie. Daar houdt hij zich bezig met het gebruik van 3D-beelden en 3D-printing in de preoperatieve fase.

De gezondheidszorg verandert snel en wordt steeds complexer. Het gebruik van nieuwe technologieën neemt toe en innovaties volgen elkaar snel op. Dit vraagt om specialisten die grondige kennis en vaardigheden van zowel geneeskunde als technologie kunnen inzetten voor de zorg aan individuele patiënten. De opleiding Technische Geneeskunde is hét antwoord op deze vraag.

Stageopdracht

Jurre is vijfdejaars student aan de Universiteit Twente en woont in Rotterdam. Hij pendelt nu dagelijks heen en weer tussen de havenstad en Tilburg. Hoe heeft hij de stageplek in het ETZ gevonden? "Ik zag de stageopdracht in de stagebank van de universiteit staan”, antwoordt Jurre. “Ik zet hier het werk voort van arts-onderzoeker Lars Brouwers, die momenteel in RadboudUMC de opleiding tot chirurg volgt." 

"Lars heeft het gebruik van de 3D-printer in het ETZ geïntroduceerd en goed op de kaart gezet. Ik probeer daar onder begeleiding van chirurg Mike Bemelman een vervolg aan te geven. Mijn andere begeleider is chirurg Jan Heyligers, die actief betrokken is het bij het omzetten van bestaande tweedimensionale CT- en MRI-beelden in 3D diepte-beelden." 

Jurre Klaassen

"Door een 3D bioscoopbril wordt naar de scan gekeken. Zo ontstaat een hologram van de anatomie van de patiënt. Ik ga onder meer onderzoeken of het gebruik van die beelden in de patiëntenzorg inderdaad een meerwaarde biedt voor de chirurgen."

Jurre verwacht dat de inzet van 3D-beelden en -prints een flinke vlucht zal nemen in de zorg. “Het biedt nog tal van mogelijkheden. Nu gebruiken chirurgen 3D-prints om zich voor te bereiden op complexe operaties, maar over enige tijd kunnen die prints ook worden ingezet om lichaamsdelen te vervangen. Dat gaat in de toekomst zeker gebeuren. Uiteindelijk wil ik graag op een plek gaan werken waar ik een schakel kan vormen tussen zorg en techniek.”

Gerelateerd nieuws