Samen beslissen voor betere behandelkeuze prostaatkanker

1 december 2017

Als patiënt kun je de neiging hebben de arts volledig te laten besluiten over het behandelplan van patiënten met prostaatkanker. Toch heeft samen beslissen (shared decision making), veel voordelen. Dat kun je deze week lezen in de special Man & Gezondheid in de Telegraaf, maar ook online via mijn-lichaam.com

Met shared decision making wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met wensen, voorkeuren en wat de patiënt zelf belangrijk vindt. Hij is hierdoor veel meer betrokken bij de hele besluitvorming. Uroloog dr. Paul Kil: "Bij de mannen met prostaatkanker die ik behandel kan dit bij de een resulteren in de keuze voor bestralingen en bij de ander in een keuze voor een operatie, maar soms ook in afwachten en zien hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen."

Keuzehulp

De keuzehulp die dr. Kil samen met ZorgKeuzeLab in 2015 ontwikkelde is hiervoor het perfecte instrument. Deze is bedoeld voor mannen met prostaatkanker in het beginstadium en in het laatste stadium met de keuze voor een behandeling of vervolgbehandeling.

"De patiënt logt online bij de keuzehulp in en vult informatie in over zichzelf. Hij ontvangt informatie die voor hem van belang is en krijgt vragen over wat hij wenst ten aanzien van de behandeling en kwaliteit van leven. De uitslag wordt besproken in een vervolggesprek met de arts, waarop keuzes kunnen worden gemaakt." 

Kil: "Het unieke en innovatieve van deze Keuzehulp is dat we aan de patiënt vragen om zelf te benoemen wat hij wil (opereren, bestralen, afwachten), wat hij belangrijk vindt, maar ook wat hij per se niet wil."

Film: Samen kiezen bij prostaatkanker

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.