Voorkom gehoorbeschadiging tijdens carnaval

10 november 2017

Wat als die piep in je oren na een feestje niet meer stopt? 1,6 miljoen Nederlanders zijn slechthorend. Een op de vijf jongeren heeft beginnend gehoorverlies. Daarom roepen de KNO-artsen van Amphia, het Máxima Medisch Centrum, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan het begin van het carnavalsseizoen alle feestvierders en muzikanten op gehoorbescherming te dragen.

KNO-arts Annemarie den Heeten“Gehoorverlies ontwikkelt zich meestal in een paar jaar tijd. Omdat het pijnloos en heel geleidelijk gaat, merk je het nauwelijks op”, zegt Annemarie den Heeten, KNO-arts in het ETZ. Wanneer geluid pijn veroorzaakt, je oren ervan gaan piepen of ruisen, of wanneer je alles steeds wat zachter hoort - zoals na blootstelling aan een harde knal of concertbezoek - is er mogelijk sprake van gehoorschade. “Die gehoorschade is onomkeerbaar”, aldus de KNO-arts.

Aantal mensen met gehoorschade stijgt

Den Heeten ziet ieder jaar het aantal patiënten stijgen dat moet omgaan met de gevolgen van gehoorbeschadiging. “Voor sommige mensen lijkt het alsof er constant een vrachtwagen door hun hoofd rijdt, anderen horen voortdurend het geluid van duizend krekels. Ze kunnen niet meer tegen het geluid van rinkelend bestek, langsrijdende auto’s of een groep pratende mensen. Gevolg kan zijn dat je in een sociaal isolement belandt.” 

Gehoorbescherming

Er zijn goede manieren om je oren te beschermen tegen schadelijk geluid. Den Heeten: “Carnaval is een evenement waarbij feestgedruis en muziek niet kunnen ontbreken. Wij willen graag onderstrepen dat genieten van muziek heel goed samengaat met gehoorbescherming. Sterker nog, met een goede gehoorbeschermer hoor je elkaar en de muziek beter, iets dat veel mensen zich niet realiseren.” Bij vragen of advies, kunnen patiënten altijd terecht bij de audicien, huisarts of KNO-arts. “Wees zuinig op je oren! Je hebt er maar één paar van.”