ETZ biedt ‘Beste zorg’ bij Mohs’ chirurgie

30 november 2017

Het ETZ heeft van verzekeraar CZ de beoordeling ‘Beste zorg’ gekregen voor Mohs’ micrografische chirurgie. Dit is een specialistische behandeling waarmee huidkanker volledig wordt verwijderd, zonder onnodig weefsel weg te halen.

Omdat huidkanker steeds vaker voorkomt, verwacht CZ dat Mohs’ chirurgie ook steeds vaker toegepast zal worden. De verzekeraar wil daarom dat alleen gekwalificeerde dermatologen deze operatietechniek uitvoeren en stelt sinds 2017 extra kwaliteitseisen voor Mohs’ chirurgie. Alleen instellingen die aan deze eisen voldoen, krijgen de beoordeling ‘Beste zorg’.

Dermatologen Rick Waalboer-Spuij (r.) en Maarten Bastiaens bekijken een stukje weefsel onder de microscoop.

Kwaliteitseisen

Aan de hand van richtlijnen die gesteld zijn door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV) heeft CZ gesteld dat het ETZ voor 2018 aan alle kwaliteitseisen voldoet. Dat wil onder meer zeggen dat het ETZ minimaal 300 Mohs-behandelingen per vijf jaar verricht en dat in het huidkankerteam behalve gecertificeerde dermatologen, ook minimaal een patholoog en een plastisch chirurg werken.

Snelheid

Dermatologen van het ETZ gebruiken al sinds enkele jaren Mohs’ micrografische chirurgie. Op één dag wordt de tumor verwijderd, het weefsel onderzocht en de wond gehecht.
Dermatoloog Maarten Bastiaens en zijn collega’s zijn enthousiast over de snelheid waarmee ze hun patiënten kunnen helpen: “We halen ’s ochtends onder plaatselijke verdoving het stuk huid met de tumor weg. Dat snijden we in het speciaal daarvoor ingerichte laboratorium in ‘coupes’, plakjes, die we onder de microscoop bekijken. We bekijken honderd procent van de snijrand. Blijkt er nog iets kwaadaardigs in te zitten, snijden we nog iets meer weg, maar alleen op de plek waar nog kanker zit. Deze procedure herhalen we tot we zeker weten dat we de volledige door kanker aangetaste plek hebben weggehaald. Soms is een patiënt dus na twee uur klaar, maar vaker is een tweede of derde ronde nodig”.

Mohs’ micrografische chirurgie wordt vooral toegepast bij mensen die huidkanker in hun gezicht hebben.