Waakmand biedt troost en aandacht

14 oktober 2017

Als een dierbare komt te overlijden, breekt er een heftige periode aan voor zowel de patiënt als zijn naasten. Het ETZ heeft daarom een waakmand beschikbaar gesteld voor deze mensen om tijdens het waken troost en aandacht te bieden.

“Waken is een emotionele en intensieve tijd, waarin familie of naasten weinig oog hebben voor hun eigen behoeften. Vaak vergeten ze zelfs te eten, omdat ze zich volledig richten op het stervende familielid. Palliatieve zorg betekent letterlijk verlichten, verzachten en een mantel om iemand heenslaan. Dat hopen we met de waakmand te realiseren”, zegt Ingrid Willemen, verpleegkundig specialist van het Palliatief Advies Team.

Samen met geestelijk verzorgers Ankie Spelbrink en Christel Leijten stonden zij aan de wieg van het initiatief. Ankie: “We willen dat er in ons ziekenhuis naast oog voor de patiënt ook oog is voor zijn naasten. De waakmand, gevuld met allerlei materialen voor troost, comfort, afleiding en een gevoel van huiselijkheid, voorziet in die behoefte.”

Waakmand ETZ

Welkom gevoel

Nicolle Mermans maakte anderhalf jaar geleden een intensieve periode van waken mee toen haar vader overleed. “Toen mijn vader plotseling werd getroffen door een herseninfarct en we vrijwel meteen te horen kregen dat hij zou gaan sterven, kwamen we als familie in een andere wereld. Verpleegkundigen en dokters stonden destijds continu aan het bed om bijvoorbeeld de bloeddruk op te meten, maar echte gesprekken waren er weinig.

Op dat moment voelde ik me echt verloren, omdat ik niet wist wat er ging gebeuren en hoe lang het waken nog zou duren. Natuurlijk waren ze op de afdeling lief; we mochten blijven slapen en er werd ons een ontbijtje aangeboden. Maar het was niet thuis. De waakmand geeft mij daarentegen juist een heel warm welkom gevoel.” Ankie knikt: “Ook voor de verpleegkundigen is het fijn, want zij hebben vaak een gevoel van machteloosheid. Nu de mand er is, is het wellicht ook laagdrempeliger om een gesprek aan te gaan over de stervensfase, wat familieleden mogelijk helpt bij de verwerking.”

Waken wordt persoonlijker

De waakmand bevat onder andere elektrische kaarsen, pepermuntjes en chocolaatjes, bluetooth boxje voor muziek, massage- en geurolie, een herinneringsboekje en gedichtenbundel en een nekkussen en fleecedekentje. De zestien waakmanden zijn beschikbaar voor alle verpleegafdelingen in ETZ TweeSteden en ETZ Elisabeth.

Zorgmanager Rita Arts was meteen enthousiast over het initiatief. “We besteden als ziekenhuis weliswaar veel aandacht aan een warme, prettige en welkome uitstraling van de omgeving waar onze patiënten en naasten komen, maar het feit blijft bestaan dat patiënt en familie in een klinische setting verblijven. Een fase van afscheid nemen van een dierbare behoort niet klinisch te zijn. Ik vind het heel mooi dat de mand het waken wat persoonlijker tracht te maken. Het is net dat kleine beetje extra dat volgens mij onze palliatieve zorg buitengewoon maakt.”

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg vindt plaats op 14 oktober 2017. Deze dag is een belangrijk moment om burgers, patiënten, naasten, en zorgverleners bewust te maken van het bestaan van palliatieve zorg, de betekenis ervan en de mogelijkheden. Zo kunnen mensen ontdekken welke keuzes zij zelf kunnen maken en hoe belangrijk het is om tijdig de laatste fase van het leven te bespreken.