ETZ genomineerd voor Onco Care Challenge

30 oktober 2017

Oncologieverpleegkundige Susanne Elissen zet zich al vele jaren in om kinderen te begeleiden van ouders met kanker. De unieke wijze waarop dit in het ETZ gebeurt, is genomineerd voor de Onco Care Challenge 2017. 

Onco Care ChallengeDe Onco Care Challenge wordt woensdag 8 november uitgereikt aan het team met het beste idee. De winnaar wordt beloond met een geldprijs van maximaal 5.000 euro. Met dit bedrag kan de winnaar de oncologische zorg verder verbeteren.

Als een jonge ouder de diagnose kanker krijgt, breekt een periode vol zorgen aan. Dit geldt niet alleen voor de zieke zelf, maar ook voor de partner en de (kwetsbare) kinderen (ook wel aangeduid als ‘de verborgen doelgroep’). Het ETZ vindt het belangrijk om de ouders ondersteuning te bieden bij de opvang en begeleiding van hun kinderen. Want kinderen reageren niet altijd zoals ouders verwachten als een van hen ernstig ziek is of overlijdt.

Verborgen doelgroep

Uit onderzoek en ervaring blijkt dat het belangrijk is de kinderen preventief te begeleiden gedurende de periode van ziek zijn van hun ouder. Want het hebben van een zieke ouder, of een ouder die sterft, kan leiden tot problemen op psychisch en sociaal gebied.

Ouders worden na de diagnose kanker geconfronteerd met een onzekere periode met zware behandelingen. Zij zoeken vaak pas ondersteuning voor de kinderen als er duidelijke symptomen zijn dat het niet goed gaat. Maar als kinderen kort na de diagnose kanker door het ziekenhuis begeleiding krijgen, kunnen problemen worden voorkomen.

Na de diagnose kanker krijgen ouders uitleg over de mogelijke begeleiding van en ondersteuning aan de kinderen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de patiëntenfolder ‘Begeleiding van kinderen met een zieke ouder’.